Wapen kopen in Nederland? Dan mag je je ras, etniciteit en religie komen melden

Geen categoriesep 27 2018, 8:00
Nederland gaat meer gegevens opnemen van mensen die een wapenvergunning aanvragen. Zo moeten binnenkort je ras, je etniciteit, je religie en wellicht zelfs je politieke voorkeuren gemeld worden.
Je mag braaf bij de invullen wat je stemt en waar je kerkt, mocht je binnenkort een nieuwe wapenvergunning op de kop willen tikken. Die vervolgens voor dertig jaar (!) onthoudt wat je hebt ingevuld. Wil je dat niet? Pech gehad, dan krijg je geen wapen. Je zal de overheid inzicht verschaffen in zaken als je 'ras' en afkomst, en anders geen Glock voor jou.
Onzalig plan? Natuurlijk. Maar hé, je bent lid van de EU en je wil wat:

"Het kabinet wil van iedereen die een wapenvergunning aanvraagt of verlengt, voortaan weten wat zijn of haar ras of etnische afkomst is. Ook kunnen mensen die een wapenvergunning willen straks gevraagd worden naar hun politieke, religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen en naar hun gezondheidstoestand.

De wijziging is nodig vanwege een nieuwe Europese vuurwapenrichtlijn. Volgens de Volkskrant zijn er over de wet grote zorgen bij privacybeschermers en een groot deel van de Tweede Kamer. Ook in de regeringscoalitie zijn bezwaren, schrijft de krant.

Kamerlid Monica den Boer (D66) zegt in de krant dat "deze privacy-grens niet overschreden moet worden". "Het is volgens de minimumeisen van de Europese richtlijn ook niet nodig. We doen niet aan discriminatie en etnisch profileren, dus deze bijzondere persoonsgegevens moeten uit het wetsvoorstel." Haar CDA-collega Chris van Dam kan zich "geen situatie voorstellen die rechtvaardigt dat dit zo in de wet wordt opgenomen"."

En dat ziet D66-Kamerlid Den Boer natuurlijk goed. Maar wat ze niet goed ziet, is dat ze dit kabinet blijft steunen. Want het overschrijven van privacy-grenzen is nu eenmaal wat dit kabinet doet, met haar eigen D66-minister Ollongren voorop. Of moeten we soms de Sleepwet weer in herinnering brengen?
Kortom, het begint met wapens, maar we staan echt nog aan het begin van een grote privacy grab door de overheid. Pak melk bij de supermarkt kopen? Even noteren wat je stemt. Abonnement op de sportschool? Prima, mits je je geloof noteert. Het klinkt nu misschien ridicuul, maar dit is een beweging die doorzet. Dus Monica den Boer: kies eieren voor uw geld, en zeg de steun op aan dit kabinet zolang dat nog mogelijk is. Want de anti-privacyhel? Die is in aantocht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten