Geruststellend: artsen maken flinke vorderingen in bestrijden corona

Geruststellend: artsen maken flinke vorderingen in bestrijden corona

Een bloedtest voor coronavirus. Bron: SamaraHeisz5 / Shutterstock.com.

Zo weten ze nu dat goedkoop te produceren steroïden, zoals dexamethason, beschermt tegen een zogeheten 'cytokinestorm', een plotselinge overreactie van het immuunsysteem bij een Covid-patiënt. Met een tijdige behandeling gaan de sterfgevallen dan met maar liefst een derde omlaag!

Bloedverdunners blijken ook te helpen. Covid-patiënten schijnen namelijk last te kunnen krijgen van trombosevorming, wat overal schade kan veroorzaken. En het anti-ebolamiddel remdesivir verkort dan weer de hersteltijd, maar lijkt het toch iets minder goed te doen dan gehoopt.

De artsen verschuiven (en verstoten) nogal eens wat middelen binnen hun medicijnen top-10. Maar het is duidelijk dat er in ieder geval wel effectieve middelen zijn. Beademing is nu namelijk ook veel minder aan de orde en ic-bezoek is ook drastisch verkort.

Mensen met corona die dus toch nog in het ziekenhuis of zelfs op de intensive care terechtkomen, hebben nu gelukkig véél meer overlevingskans dan de patiënten van enkele maanden geleden. Dat is toch een hele geruststelling! Al moeten we (en met name de risicogroepen) natuurlijk nog wel steeds uit blijven kijken.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties