Gesprekken handelsdeal VS en Canada leiden nergens toe

Geen categoriesep 01 2018, 11:00
Canadese premier Justin Trudeau zit vast met z'n handen in het haar, de VS ziet geen mogelijkheid voor een akkoord dat het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsakkoord moet vervangen. Via de Telegraaf.
Chrystia Freeland, Canadese minister van Buitenlandse Zaken, vertelt dat de onderhandelingen nog niet zijn afgerond. Ze meent dat beide partijen een bepaalde mate van flexibiliteit moeten tonen. Dit betekent natuurlijk gewoon dat Donald Trump moeilijk doet en Canada mooi met de gebakken peren zit.
Dit blijkt ook uit de uitgelekte opmerking van Trump waar hij zegt dat hij helemaal geen compromissen wil sluiten met Canada. Toch snapt ook hij dat er een deal moet komen en hij dus óók iets zal moeten schikken. Dit zullen dus harde onderhandelingen worden waar de kans groot is dat Canada aan het kortste eind trekt.
Amerikaanse topambtenaar Robert Lighthizer zei dat Trump over negentig dagen een handelsakkoord met Mexico wil tekenen. Trump meent natuurlijk dat de VS al die jaren sinds 1992 oneerlijk is behandeld en wil dit nu recht zetten door handelstarieven en nieuwe akkoorden te sluiten.
Het is vooralsnog onduidelijk wanneer het voor Trump en de andere partijen eerlijk genoeg zou zijn en wat de andere opties zijn als er geen degelijk akkoord komt. Wellicht komt dan de EU meer in beeld voor zowel Mexico als Canada of trekken zij richting China.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten