Geweldig nieuws voor dierenvrienden: ook Rotterdam schaft hondenbelasting af

Geen categoriejul 07 2017, 18:00
Steeds meer gemeenten maken een eind aan de belachelijke belasting voor hondenbezitters.
Vandaag is een mooie dag voor Rotterdamse hondenbaasjes. De gemeenteraad heeft namelijk een motie aangenomen om de hondenbelasting in de Maasstad volledig af te schaffen. Indieners Leefbaar Rotterdam, VVD, Partij voor de Dieren en SP noemen de hondenbelasting een "gemeentelijke melkkoe" in de motie, en dat is terecht: de belasting voor hondenbezitters was ooit bedoeld om de kosten van het opruimen van hondenpoep te vergoeden. Dat klinkt redelijk, maar in feite wordt het geld voor allerlei andere zaken gebruikt. Hondenbezitters betalen dus extra voor speeltuintjes, bloemperkjes en andere gemeentelijke voorzieningen, puur en alleen omdat ze een hond hebben.
[caption id="attachment_170267" align="aligncenter" width="600"]Zijn baasje hoeft binnenkort geen hondenbelasting meer te betalen! Foto: Flickr/ Flickrized Zijn baasje hoeft binnenkort geen hondenbelasting meer te betalen! Foto: Flickr/ Flickrized[/caption]
Zelfs politici die normaal gesproken een groot voorstander zijn van hoge belastingen, zoals PvdA-minister Ronald Plasterk, zien in dat de hondenbelasting nergens op slaat: 'Waarom niet voor een poes en wel voor een hond?' vroeg hij zich in 2015 af. Omdat steeds meer gemeenten inzien dat de taks zijn doel volledig voorbij schiet, is de hondenbelasting al in één op de drie Nederlandse gemeenten afgeschaft. Steden als Amsterdam, Zwolle en Arnhem gingen Rotterdam al voor.
Toch moeten de meeste hondenbaasjes nog gewoon extra betalen voor Boris, Takkie en Max. Maar ook daar komt binnenkort een einde aan, als het aan het burgerinitiatief Stop Hondenbelasting ligt. Dit initiatief wil de afschaffing van de hondenbelasting op de agenda van de Tweede Kamer krijgen middels een petitie. Tekenen kan hier. Weg met die belachelijke belasting!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten