Gezellig! 18-jarige vluchteling mag haar broers ook binnenhalen

Geen categorieapr 12 2018, 16:00
Het Europese Hof voor Justitie heeft bepaald dat een alleenstaande vluchteling die tijdens de asielprocedure meerderjarig (18) wordt, recht heeft op gezinshereniging.
Het betreft in dit geval een Eritrese vrouw die een paar maanden na haar asielaanvraag in februari van 2014, meerderjarig is geworden. Ze wilde haar drie broers laten overvliegen maar dit mocht niet van de staatssecretaris. De rechtbank in Den Haag kreeg door VluchtelingenWerk Nederland de zaak voorgeschoteld en vroeg het EU-hof om er eens een blik op te werpen. Zij stellen dat de Eritrese vrouw als minderjarige moet worden beschouwd omdat ze in die periode asiel aanvroeg. Het vrouwtje moet wel binnen drie maand een aanvraag indienen, anders heeft ze alsnog dikke vette pech.
VluchtelingenWerk Nederland is natuurlijk hartstikke blij, al zou het om 'slechts tientallen vergelijkbare gevallen' gaan. Dat wordt nog leuk met al die asielzoekers die overal beweren 17 te zijn. In lang niet alle gevallen is de leeftijd namelijk vast te stellen. Worden de herenigde gezinnen er ook weer uit gekickt als blijkt dat de asielzoeker al meerderjarig was bij de asielaanvraag? Vast niet, want dat is zielig en dan krijgen we weer Mauro-taferelen.
Ook als die bende nog verder escaleert in Syrië, of Erdogan krijgt een keer lak aan de vluchtelingenregeling, wordt het toch hoog tijd nog eens goed te kijken naar die gezinsherenigingsrichtlijn van de EU.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten