Piet Hein Donner is de weg kwijt: 'Kiezen tussen EU of nationale soevereiniteit is schijntegenstelling'

Piet Hein Donner is de weg kwijt: 'Kiezen tussen EU of nationale soevereiniteit is schijntegenstelling'

Piet Hein Donner, vicepresident van de Raad van State, schrijft in het jaarverslag dat problemen als klimaat, terrorisme en migratie te grote problemen zijn om op nationaal niveau het hoofd te kunnen bieden. Samenwerking met de EU of kiezen voor nationale soevereiniteit zou daarmee een schijntegenstelling zijn, zo meldt de Volkskrant.

Nou, GroenLinks kan zich wel opdoeken dan, ga maar op EU niveau janken over windmolens. De PVV heeft blijkbaar ook meer kans om via de EU minder Marokkanen te eisen en terrorisme via de EU bestrijden werkt natuurlijk ook veel beter...

Donner vind dat de EU niet is gebaat bij 'grote debatten' over haar bestaansrecht (lees: hou je bek over de EU, met je mening) maar juist baat heeft bij 'slagvaardig' reageren. Want normaal is niemand daar bij gebaat of zo. Verder schrijft Donner in het jaarverslag: 'De schade die ook Nederland ondervindt van de Brexit bevestigt het belang van internationale ordening, stabiliteit en betrouwbaarheid voor een land dat sterk afhankelijk is van handel, export en investeringen elders.' terwijl het wegvallen van het Verenigd Koninkrijk, Nederland juist een grotere speler maakt op de Europese markt.

Het verwijt dat de EU gebrek aan democratische legitimiteit zou hebben, weerlegt Donner eventjes. De EU heeft namelijk:
Het Europees Parlement (waar ik niet op heb kunnen stemmen)
De nationale parlementen (waar ik maar op één heb kunnen stemmen, soort van)
De Europese Raad (waar ik niet op heb kunnen stemmen)
De Raad van Ministers (waar ik niet op heb kunnen stemmen)

'Vanuit die optiek heeft de EU niet te weinig, maar te veel democratische betrokkenheid, met een moeizaam en ondoorzichtig proces van besluitvorming als gevolg.' Snapt u het nog?

Vicepresident is binnen de Raad van State de functie met macht. De president, Koning Willem-Alexander, heeft feitelijk namelijk een erefunctie. Het is in ieder geval Donner's laatste termijn. Het gerucht dat hij zou worden opgevolgd door Thom de Graaff (D66, senator) wordt door iedereen ontkend.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties