Goed nieuws voor het westen: Amerikaanse economische productie neemt toe

Goed nieuws voor het westen: Amerikaanse economische productie neemt toe

Ondanks de vele onzekerheden momenteel in de wereldeconomie lijkt het gevaar toch even geweken, althans voor nu. De Amerikaanse industriële productie is namelijk meer gestegen dan verwacht en dat is goed nieuws. De Amerikaanse economie is de grootste op aarde en een belangrijke partner van Europa, via de Financial Times.

De gegevens vrijgegeven door de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, laten zien dat de industriële productie in de lift zit. De onverwachte groei in de industriële productie moet de bankenvoorzitter Jay Powell goed doen: eerder nog was er grote ongerustheid over de economische cijfers, met name veroorzaakt door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Door de krimp in China groeit ook de VS weer als industriereus, zo laat Ian Shepherdson van Pantheon Macroeconomics weten.

Analisten hielden eerst rekening met een groei van 0.2% in de industriële productie, maar dit blijkt nu ruim 0.6% te zijn. Dit is ook belangrijk nieuws voor de Nederlandse economie, want het lijkt erop dat de voorspelde recessie, onder meer door Nout Wellink, oud DNB-directeur, toch nog even op zich laat wachten:

"The trend is looking more like a modest midcycle correction, which begs the issue of whether the Fed’s midcycle correction in interest rates is drawing to a close."

Met andere woorden: de slechte cijfers van de afgelopen maanden waren waarschijnlijk een 'tussentijdse pauze' in de economische groei, maar is er vooralsnog géén sprake van een recessie, immers moet de economie dan drie kwartalen achter elkaar krimpen.

Lees meer over:
Economie Verenigde Staten

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer