Grieken opnieuw naar de stembus. Wint Syriza alweer?

Geen categoriesep 20 2015, 15:00
Voor de tweede keer in één jaar tijd mogen Grieken een nieuw parlement kiezen.
Het is feest: Grieken gaan vandaag voor de tweede keer in slechts een jaar tijd naar de stembus om te bepalen wie, en welke partij, hun land moet regeren. Bij de vorige verkiezingen was Syriza - de radicaal-linkse partij - de grote winnaar. Vandaag gaan we zien of Alexis Tsipras in staat is om dat kunsttukje te herhalen of dat hij afgestraft wordt door de kiezer vanwege de vrij desastreus verlopen onderhandelingen met de Europese Unie.
Volgens de meest recente peilingen is het een echte nek-aan-nekrace tussen Syriza en de Nieuwe Democratie, een centrumrechtse partij die financieel orde op zaken wil stellen. Hoewel Syriza enkele weken geleden nog veruit de grootste partij was in de peilingen is daar de afgelopen week of twee verandering in gekomen: het verschil tussen beide partijen is nu miniem.
[Tsipras] hoopt met steun van de kiezers opnieuw te kunnen gaan regeren. Tsipras wil een zo links mogelijke koers voeren, waarbij hij wel gebonden is aan het akkoord met Europa. De Syriza-leider wil dan in ieder geval praten over verlichting van de Griekse schuldenlast.
Hoewel het verschil in de peilingen klaar is heeft Nieuwe Democratie een ernstig probleem: Syriza wordt in de peilingen namelijk schromelijk onderschat. Dat gebeurde ook bij peilingen voor het referendum waarbij de Griekse kiezer Tsipras zijn zin gaf. Als dat nu weer gebeurt winnen de links-radicalen de verkiezingen 'gewoon' opnieuw.
Daar komt bij dat de leider van Nieuwe Democratie niet bepaald de meest energieke en inspirerende man in Griekenland is. Dit in tegenstelling tot Tsipras, die juist behoorlijk charismatisch is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten