Grootschalige telefoonafluistering in Amerika mag doorgaan

Geen categorieaug 29 2015, 13:00
De geheime dienst NSA mag op grote schaal Amerikanen blijven afluisteren, zo besloot een gerechtshof in hoger beroep.
Werd in een eerder sensationeel vonnis door een rechter nog geoordeeld dat het op grootschalige wijze verzamelen van telefoongegevens van Amerikanen een 'illegale daad' was, vandaag was alles weer anders. In een hoger beroep werd ditzelfde vonnis naar de mestvaal van de geschiedenis verwezen:
De Amerikaanse geheime dienst NSA mag doorgaan met het verzamelen van telefoongegevens in de Verenigde Staten. In hoger beroep werd vrijdag een eerder vonnis afgewezen dat het verzamelen van de gegevens illegaal noemde.
De hogere rechtbank ging niet inhoudelijk in op de vraag of de dienst illegaal aan zijn gegevens komt.
De controverse rondom het afluisteren begon toen voormalig medewerker Edward Snowden aan de wereld liet weten dat de NSA op veel grotere schaal gegevens van Amerikanen verzamelde dan tot dusverre werd aangenomen. De zet betekende een nieuwe impuls voor het privacydebat in Amerika, wat ook leidde tot een tijdelijk stop op bepaalde spionage-acties nadat het Amerikaanse Congres bepaalde onderdelen van de zogeheten Patriot Act liet vervallen.
Die zijn later hernieuwd, met één uitzondering: de NSA mag telefoongegevens wel blijven verzamelen, maar ze niet onbeperkt opslaan. Telefoonaanbieders zelf moeten dat doen. Samen met die wetgeving van begin deze zomer vormt het vonnis van vandaag vormt voorlopig het juridische sluitstuk van de discussie die door Snowden werd aangeslingerd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten