nos

Haha! Gele Hesjes bestormen 'NOS = fake news'-gebouw op het Mediapark!

Geen categoriefeb 16 2019, 15:00
Het is weer zaterdag en dat betekent ondertussen maar één ding: de 'Gele hesjes' komen weer in actie! Vandaag in Frankrijk, maar ook in Nederland! Leden van de protestbeweging hebben in Hilversum één van de gebouwen van de NOS bestormd. Nou ja, bestormd. Ze hebben zich laten zien, laten we het zo noemen. Dat laatste was ook precies de reden waarom de 'Gele hesjes' demonstreerden want volgens hen bedrijft de NOS geen objectieve journalistiek en dat moet veranderen. De directeur van de NOS ging met ze in gesprek.
De 'Gele hesjes' wilden voornamelijk één boodschap achterlaten aan de samenleving, namelijk 'NOS = fake news'. Wat ze hiermee proberen te zeggen is dat de staatsmedia geen objectieve journalistiek zou bedrijven, maar politiek vooringenomen nieuws publiceert. Nu weten we ondertussen dat nieuwsrapportages enorm veel tijd en geld kosten om te maken. En dat het helemaal niet zo eenvoudig is om aan 'objectieve journalistiek' te doen. Sterker nog, het is gewoon onmogelijk vanwege de beperkingen van de mens.
Maar toch goed dat de 'Gele hesjes' aandacht vragen voor de objectieve journalistiek. De NOS kennen we natuurlijk van de Brexit-angstberichten, vreemde antisemitische berichten over George Soros en het weglaten van allerlei relevante informatie bij de berichtgeving over tal van onderwerpen. Of het bewust of onbewust gebeurt weten we natuurlijk niet. We moeten het ze niet té kwalijk nemen, zoals gezegd is nieuws verslaan niet zo eenvoudig.
https://twitter.com/NOS/status/1096736208665960448
En dat de NOS nu verslag doet over de bestorming van het NOS-gebouw door 'Gele hesjes' die roepen dat de NOS nepnieuws publiceert, maakt het nog verwarrenner. Is dat protest nu nepnieuws? Of niet? Dat is natuurlijk de vraag die iedereen zich stelt. Nee, dat is het niet. Het is een poging van mensen, die zich bezorgd maken over de mogelijke massa-mediale effecten van de politieke vooringenomenheid in de berichtgeving van de NOS.
Effecten op de denkbeelden van de bevolking over wat zij denken wat de realiteit is. Die effecten van massamedia gaan soms zo ver dat zelfs interventieoorlogen worden gebaseerd op leugens. Denk aan het verhaal over massavernietigingswapens in Irak en de geplande oorlogen in het Midden-Oosten. Vandaar ook de leus 'NOS = nepnieuws'. Omdat de NOS te vaak persberichten klakkeloos overneemt van de Europese Commissie. Of geen enkele vraag stelt bij de persberichten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Nee, de NOS kopieert te vaak het frame dat overheden en multinationals hen aanbieden zonder daarbij aanvullende informatie te verstrekken aan de burgers. Maar of het de taak van de NOS is om die persberichten ook kritisch te bekijken dat is maar de vraag. In ieder geval proberen wij dat wel. Verder is het natuurlijk de vraag wat de 'Gele hesjes' hopen te hebben bereikt met hun actie. Is het slechts een beschuldiging aan het adres van NOS? Of willen ze meer en uiteindelijk wellicht meer pluriforme berichtgeving?
Om die vraag te beantwoorden moeten we nog even afwachten. Grote kans dat de NOS het protest snel vergeet en verder geen acties onderneemt om de belastingcenten, die zij van de werkende 'Gele hesjes' ontvangen, beter te besteden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten