Hamas wil geen wapenstilstand. Israël wel

Geen categoriejul 15 2014, 10:15
Terreurorganisatie Hamas wil geen wapenstilstand. Liever vuurt het nog meer raketten af op Israël om zoveel mogelijk Joden te doden.
Het regent waarschijnlijk nog wel even raketten in Israël. Israël gaat weliswaar akkoord met een staakt-het-vuren, maar Hamas peinst er niet over om te stoppen met het bestoken van Israël. De militaire tak van Hamas heeft een door Egypte bemiddelde wapenstilstand keihard afgewezen met de volgende woorden: "Ons gevecht met de vijand gaat verder en zal toenemen in felheid en intensiteit." Een wapenstilstand is in de ogen van Hamas "een initiatief van knielen en onderwerping".
Het kabinet van premier Netanyahu wil juist wel een wapenstilstand. Nogal wiedes, want Israël wil dat het Joodse volk niet in angst hoeft te leven voor de tientallen raketten die dagelijks worden afgevuurd vanuit de Gazastrook. Israël is bereid te stoppen met luchtaanvallen op militaire doelen in de Gazastrook als Hamas stopt met het afvuren van raketten, ook als dat betekent dat Hamas langzaamaan weer nieuwe raketten kan gaan bouwen om Israël over een paar jaar opnieuw aan te vallen.
Ook Islamic Jihad, een islamitische terreurorganisatie die nog een tikje erger is dan Hamas, wil niet stoppen met het aanvallen van Israël. Een staakt-het-vuren zit er, kortom, echt niet in. Waarom zijn de Palestijnen in Gaza toch zo haatdragend jegens Israël? Waarom willen ze niet gewoon vrede met de buren? Telegraaf-columnist Leon de Winter, die nu in Israël verblijft, heeft vanochtend een uitstekende column geschreven over het slachtoffergedrag van de meeste Palestijnen en waar dat gedrag in hemelsnaam vandaan komt:

Het gaat om het zelfbeeld van de Palestijnen. Het gaat om psychologie. Ze kunnen niet bestaan met het besef dat ze overvleugeld zijn door Joden. In het wilde weg duizenden raketten afvuren is pure waanzin, maar die waanzin komt voort uit een ziektebeeld. Maak ik nu van de Gazanen psychiatrische patiënten? Ja. Er is geen redelijk argument te bedenken voor hun gedrag. Er valt in hun zelfgekozen mentale en fysieke gevangenis niets te winnen, behalve de claim dat zij door beesten worden onderdrukt, en daarom zijn zij zoals zij zijn, vertellen ze ons indirect. Dus maken zij van de Israëliers de beesten die zij in hun waan nodig hebben.

Enfin, lezen dus, die column van De Winter.
Als Hamas écht wil dat Israël stopt met het vernietigen van hun militaire infrastructuur, waarbij soms burgerslachtoffers zijn te betreuren omdat Hamas burgers gebruikt als militaire schilden, dan moet Hamas juist razendsnel akkoord gaan met een wapenstilstand. Pas dan houden de luchtaanvallen van het Israëlische leger op. Maar dat wil Hamas kennelijk niet. Hamas wil liever nog veel meer slachtoffers om te proberen meer internationale steun te verwerven. Hamas is een zieke, zieke club.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten