Helaas pindakaas voor Marine Le Pen: Sarkozy uitgeschakeld in voorverkiezing, Juppe kan nog altijd winnen

Helaas pindakaas voor Marine Le Pen: Sarkozy uitgeschakeld in voorverkiezing, Juppe kan nog altijd winnen

Alain Juppé is dé grote favoriet om Marine Le Pen te verslaan als hij de officiële presidentskandidaat wordt van de Republikeinen. Toch is Fillion op dit moment de favoriet om de interne strijd uiteindelijk te winnen.

Gisteren was een geweldig mooie dag... en een iets minder leuke dag voor Marine Le Pen, de voorzitter van het Front National. Uit een peiling van het betrouwbare bureau Ipsos bleek namelijk dat ze Nicolas Sarkozy gemakkelijk zou verslaan als de oud-president opnieuw de presidentskandidaat van de Franse Republikeinen zou worden. Haar voorsprong op de oud-president zou maar liefst acht procentpunt bedragen: 29% tegenover 21%.

Tegelijkertijd was duidelijk dat een andere Republikeinse kandidaat, Alain Juppé, Le Pen wel degelijk kon verslaan. Volgens dezelfde peiling had hij namelijk een voorsprong van zeven procentpunt op de leidster van het Front National. Dat is nogal een ommezwaai; het bewijst maar weer eens dat persoonlijkheden minstens net zo belangrijk zijn als beleid.

Hoewel de peiling dus geweldig goed nieuws was voor Le Pen bleef het daar helaas niet bij: bij de voorverkiezingen onder de Republikeinen is Sarkozy gisterenavond namelijk uitgeschakeld. Hij eindigde op de derde plek. De laatste ronde gaat daarom tussen de enige twee overgebleven kandidaten: François Fillon en Alain Juppé.

Die laatste wordt gezien als sterker in een één op één race met Le Pen. Gelukkig voor Marine zelf zijn de Republikeinen nog steeds tot op het bot verdeeld: Sarkozy steunde Fillon gisteravond nadat hij zelf was uitgeschakeld. Dat was een behoorlijk belangrijke ontwikkeling: Fillion eindigde in de eerste ronde namelijk met 44 procent van de stemmen. Met een beetje steun van Sarkozy-fans wint hij de tweede ronde dus ruim. Alleen Nathalie Kosciusko-Morizet, die op de vierde plek eindigde, sprak haar steun uit voor Juppé.

Hoe dan ook worden het natuurlijk bijzonder interessante tijden. Ook een achterstand van zeven procent is voor Le Pen niet eens al te gek, zeker niet omdat dit haar 'grootste' achterstand is. Ze heeft dus minder te vrezen van Fillon. Het populisme is immers werkelijk bezig met een veroveringstocht in heel Europa. De kans is groot dat het Front National daar ook van kan profiteren, zéker als de problemen in Europa de komende weken en maanden groter worden. Het was prettiger voor haar geweest als Sarkozy had gewonnen -- omdat hij voor haar een zwakkere tegenstander is -- maar ze kan ongetwijfeld hoe dan ook leven met het eindresultaat. Het Front National wordt steeds serieuzer genomen en begint gewoon een mainstream partij te worden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties