Het Front National breekt door. Marine Le Pens club nu de grootste partij van Frankrijk

Het Front National breekt door. Marine Le Pens club nu de grootste partij van Frankrijk

Marine Le Pen zal dolgelukkig zijn met de verkiezingsuitslag van gisteren: haar partij, het Front National, werd namelijk de grootste partij van het land.

Het is voor het eerst dat het Front National zich de grootste mag noemen, en dat heeft dan ook een enorme impact, zowel in Frankrijk zelf als daarbuiten. Voor veel mensen is het namelijk een teken dat Europa verrechtst en steeds nationalistischer, of misschien beter gezegd: patriottischer, wordt. En dat op het moment dat Europese leiders meer Europa en minder nationale soevereiniteit willen, en op enorme schaal mensen uit het Midden-Oosten naar West-Europa halen.

Het establishment en de kiezers hebben dus tegenovergestelde ideeën.

Hoewel het om regionale en niet om landelijke verkiezingen gaan is de impact gigantisch. Niet zo gek dus dat Le Pen bijzonder blij is:

Le Pen noemde de uitslag 'een geweldig resultaat'. 'Wij zijn geroepen de nationale eenheid te bereiken die het land nodig heeft,' zei 47-jarige leider van de nationalistische partij in een reactie op de resultaten.

Al met al kreeg het Front National maar liefst 6 miljoen stemmen. Dat komt neer op ongeveer 30%. Het FN bleek vooral populair te zijn in Lille, Calais en Marseille - steden waar de werkloosheid groot is - maar deed het eigenlijk gewoon overal behoorlijk goed.

De centrumrechtse coalitie van Nicolas Sarkozy deed het ondertussen ook heel aardig. De oud-president kreeg 27% van de stemmen. Daarmee is hij niet de grootste van het land, maar het verschil met het Front National is vrij minimaal te noemen. Hij kan dus hopen op een nieuwe ambt als president bij de volgende landelijke verkiezingen.

Alleen zal hij Le Pen dan wel moeten verslaan. En dat wordt moeilijker dan menigeen tot voor kort voor mogelijk hield.

Tenslotte zijn er de socialisten. Anders dan Sarkozy en Le Pen kreeg de linkse partij van president Francois Hollande een flinke klap te verwerken. De Socialistische Partij moest genoegen nemen met slechts 23% van de stemmen.

Ondertussen lijken Hollande en Sarkozy de handen enigszins ineen te slaan. De laatste zei gisteren:

"Front National zal de toestand in Frankrijk alleen maar verergeren."

Terwijl de eerste liet weten dat zijn partij zich bij de tweede ronde terug zal trekken uit twee districten. Hij hoopt er daarmee voor te zorgen dat zijn kiezers overstappen naar Sarkozy, waardoor het Front National daar alsnog verslagen kan worden als Fransen voor de tweede keer in deze verkiezingen naar de stembus moeten.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer