1. Home
  2. Het idee van een Europees leger kan op zeer uiteenlopende reacties rekenen

Het idee van een Europees leger kan op zeer uiteenlopende reacties rekenen

Geen categorie15 nov 2018, 11:05
Afgelopen week kwam de Franse president Macron met het bericht dat hij wel iets ziet in een Europees leger. Trump vond de uitspraken bijzonder beledigend gezien het feit dat de Verenigde Staten veel meer bijdragen aan de NAVO dan de Europese landen. Maar de woorden van de Franse president zijn goed bedoeld, want het is inderdaad nodig dat Europese staten meer uitgeven aan defensie. Voortdurend verwachten dat de Amerikanen het wel voor ons oplossen is niet alleen naïef, maar ook een oneerlijke verdeling van lasten.
Bij Fox News begreep men blijkbaar wat Macron bedoelde met zijn uitspraken en dat deze niet beledigend bedoel waren: 'Macron bedoelt met het idee van een Europese leger dat Europa op haar eigen benen zou moeten staan'. Helemaal geen gek idee, want de Verenigde Staten doen momenteel inderdaad het overgrote deel in het in stand houden van de Europese veiligheid. Zo spenderen de VS op dit moment zo'n 681.1 miljard dollar per jaar aan defensie en is de US Navy verantwoordelijk voor het beveiligen van belangrijke logistieke zeeroutes. Europa staat erbij en kijkt ernaar. Dat moet dus anders volgens Macron.
Als we kijken naar de cijfers dan zien we inderdaad dat de Verenigde Staten onevenredig zwaar worden belast. Voormalige grootmacht Frankrijk besteedt een luttele 35,9 miljard euro per jaar aan defensie. De Fransen halen daarmee nog niet eens 1% van de uitgaven die de VS doen. Nederland geeft slechts 12 miljard euro per jaar uit en kent ook talrijke problemen bij het departement. Vladimir Putin van de Russische Federatie reageerde tijdens de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Parijs positief op het plan. Hij erkent de soevereiniteit van Europa en ziet het als vanzelfsprekend dat de Europese Unie op zoek is naar onafhankelijkheid.
[caption id="attachment_213530" align="aligncenter" width="500"]Het 44e gemechaniseerde Infanterie regiment, tijdens een oefening, van de European Union Battle Group. Bron: Wikimedia Commons / Franklin Moore Het 44e gemechaniseerde Infanterie regiment, tijdens een oefening, van de European Union Battle Group. Bron: Wikimedia Commons / Franklin Moore[/caption]
Naast de emotionele reactie van Trump en de positieve woorden van Poetin staat Angela Merkel (CDU/CSU) achter het plan. Zo liet zij weten een écht Europees leger te willen zien. Het is vanzelfsprekend dat Berlijn op zoek is naar meer onafhankelijkheid in termen van defensie na twee wereldoorlogen en een verdrag dat de militaire capaciteiten van het land sterk begrenst, het zogenaamde Treaty on the Final Settlement with Respect to Germany. Een Europees leger maakt het voor de Duitsers mogelijk om dergelijke verdragen te omzeilen en weer een rol te gaan spelen. Dat gaat zelfs zover dat de pruissische Christian Hacke onlangs nog voor het ontwikkelen van kernwapens door Duitsland pleitte.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten