Het is feest bij de PVV na zoveelste zetelwinst: nu de onverslagen grootste partij van Nederland!

Geen categoriedec 08 2016, 18:30
Kunnen de VVD en PvdA het nu echt gaan schudden?
Ja! Tenminste, als we de meest recente peilingen van onderzoeksbureau Ipsos mogen geloven. Dat heeft namelijk haar zoveelste peiling gepubliceerd, en om het maar gewoon duidelijk te zeggen: de cijfers liegen er niet om. Andere peilingen lieten het de afgelopen week ook al zien - hetzij met wat andere getallen - maar de algemene trend is overal hetzelfde.
De PVV blijft na een matige zomer zetels winnen, en de regeringspartijen leveren in. Zowel de VVD als de PvdA levert een zetel in. Dat lijkt al mooi nieuws te zijn, maar niet alleen daar wint de PVV wat zetels. Nee, maar liefst zes zetels winst zou de partij van Geert Wilders op kunnen rekenen wanneer er nu verkiezingen zouden worden gehouden! En dat is ongekend: een dergelijke uitslag zou een historische overwinning voor Wilders en een historische nederlaag voor VVD en PvdA betekenen. Sterker nog, de imploderende arbeiderspartij kan haar biezen wel pakken als dit uitkomt: slechts 11 rode zeteltjes zouden er nog beschikbaar blijven voor de partij die nooit minder dan 23 zetels gehad heeft in ons parlement. Peilingen hebben het natuurlijk niet altijd helemaal bij het rechte eind - zie Brexit en Trump - maar een verdubbeling ten opzichte van de voorspelling is zelfs met die informatie in het achterhoofd eigenlijk onmogelijk te noemen.
En dat hebben ze natuurlijk meer dan verdiend: Diederik Samsom heeft er de afgelopen jaren werkelijk een potje van gemaakt, en als het aan mij zou liggen zou die partij gisteren nog opgeheven zijn. Dat heeft met hun verradelijke opstelling te maken die de Nederlandse cultuur zonder twijfelen in de uitverkoop zet - iets waar onze premier net zo schuldig aan is - maar ook met de harde politieke realiteit te maken. Kiezers zoeken steeds meer de uitgesproken, wat extremere partijen op. En of dat nou in linkse of rechtse hoek is, de PvdA weet niemand meer te trekken door haar kleurloze aanpak die iedereen, maar daardoor ook eigenlijk niemand zou moeten overhalen tot een stem.
En daar lijkt dus vooral Wilders van te profiteren - geen verrassing, want een uitgesprokenere politicus is lastig te vinden. In Nederland, maar misschien ook wel op internationaal niveau: hij behoort tot de selecte groep aan politici die durven te zeggen waar het op staat. Ongetwijfeld is dat onderdeel van zijn aantrekkingskracht, maar het zal ook zijn zwakte kunnen worden: uit voorgaande verkiezingen is immers gebleken dat veel mensen die beweerden op hem te gaan stemmen uiteindelijk toch ergens anders voor gegaan zijn. "Hij heeft te weinig echte oplossingen voor de problemen die hij benoemt", is dan ook vaak de verklaring. En dat is een geheel correcte opvatting, maar niet één die per se problematisch moet worden. Het eerste kabinet Rutte heeft immers aangetoond dat regeren niet echt een forte van de PVV-voorman is.
Is dat erg? Nee, zolang hij in de oppositie blijft. Ook daar hoeven we echter niet om te rouwen: als deze cijfers ook maar enigszins uitkomen zullen ze namelijk dé machtigste oppositiepartij in een hele lange tijd worden, en zal men toch echt eens iets aan die problemen moeten gaan doen!
[caption id="attachment_153710" align="aligncenter" width="502"]Bron: Ipsos Bron: Ipsos[/caption]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten