Het proces tegen Wilders gaat door: advocaat Knoops eist vrijspraak

Geen categorienov 21 2016, 11:00
Met een link naar de livestream van het proces.
Advocaat Geert-Jan Knoops is duidelijk: wat hem betreft moet zijn cliënt, Geert Wilders, vrijgesproken worden van alle aanklachten bij het minder, minder, minder-proces. Volgens hem zijn de uitspraken van Wilders niet strafbaar omdat ze slechts 'vertalingen' zijn van niet-strafbare standpunten van de PVV. Met andere woorden: Wilders vatte feitelijk gewoon samen wat er in zijn partijprogram staat. Als dat program niet-strafbaar is geldt dat ook voor zijn uitspraken.
In principe klinkt dat natuurlijk helemaal niet zo gek. Sterker nog, dit is een redelijk sterk argument.
Daarnaast is Knoops bezig met het ondergraven van de zaak van het OM door duidelijk te maken dat veel aangiftes feitelijk geronseld zijn. Veel mensen stapten niet naar de politie omdat ze zich zo vreselijk vernederd voelden, maar omdat anderen hen daartoe opriepen. Het werd gepresenteerd als een ideale mogelijkheid om Wilders een flink klap te bezorgen. Het is terecht dat Knoops dat benoemt.
Vandaag legde Knoops uit dat Wilders niet van racisme beschuldigd kan worden omdat hij het alleen over nationaliteiten had. De Marokkaanse nationaliteit is immers geen ras:
https://twitter.com/eefjeoomen/status/800620901834354688
https://twitter.com/eefjeoomen/status/800625317861801984
Dit verweer klinkt steekhoudend voor niet-kenners, maar helaas hebben rechters in eerdere zaken al besloten dat nationaliteit en ras juridisch wel degelijk uitwisselbare begrippen zijn. Er is natuurlijk zeker ruimte om die visie te bekritiseren -- ik vind het bijvoorbeeld belachelijk -- maar helaas betekent dit wel dat Knoops' argument juridisch wellicht niet zo sterk is als hij zou willen. Natuurlijk betekent dit niet dat hij dit argument niet moet gebruiken: hij gooit zoveel mogelijk verweren op tafel en hoopt dat één of twee argumenten iets van impact hebben. Welke dat zijn precies zijn kan hij van tevoren niet weten. Daar komt bij dat de wetgever in de jaren 1969/1970, toen de wet besproken werd, duidelijk maakte dat het begrip 'ras' niet al te ruim geïnterpreteerd moest worden. Misschien dat de rechter in deze zaak eerdere vonnissen dus toch naast zich neerlegt. Die kans lijkt me niet heel groot, maar Knoops moet het natuurlijk wel proberen.
Mensen die de zaak live willen volgen kunnen dat hier doen. RTL Nieuws heeft een livestream online gezet, je kunt vandaag dus alles zelf zien én horen, zonder dat een (bevooroordeelde) journalist het samen hoeft te vatten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten