Hij is 184 jaar oud, maar neemt nu voor het eerst een heerlijk, verkoelend bad

Geen categoriemrt 25 2016, 17:00
Jonathan is niet alleen de oudste schildpad ter wereld, maar zelfs het oudste landdier.
Het enorme (en oude) beest woont op St. Helena, waar hij het prima naar zijn zin heeft. Recentelijk werd hij daar voor het eerst gewassen door de dierenarts. Er zou namelijk koninklijk bezoek langskomen.
En ja, dan moet je er op je best uitzien. Ook als je een schildpad bent.
Screen Shot 2016-03-25 at 15.29.32
Dr Joe Hollins, de enige dierenarts op het eiland, gebruikte een spons, een doek, warm water en speciale zeep om Jonathan, zo heet de schildpad, schoon te boenen. Daarbij werd er niet alleen modder verwijderd, maar ook (jarenoude) vogelpoep.
Jonathan kwam in de tweede helft van de 19e eeuw naar St. Helena. Hij was toen al 50 jaar oud en werd aan het eiland gegeven door de gouverneur van Seychelles.
Screen Shot 2016-03-25 at 15.33.19
Dr. Joe legt uit:

"Hij ziet er nu veel schoner uit, en het had er alle schijn van dat hij echt genoot van zijn wasbeurt. Hij stond stil als een standbeeld toen ik hem schoon boende. Ik weet niet of hij het prettig vond vanwege de trillingen/vibraties, of dat hij gewoon bij zichzelf dacht: 'Eindelijk, mijn eerste bad!'

"Hij ziet er niet jonger uit, wel bleker. Dat komt doordat de ringen van viezigheid op zijn schild bijna helemaal weg zijn."

En zo zie je maar weer: hij heeft weliswaar 184 jaar op zijn bad moeten wachten, maar dan heeft 'ie ook wat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten