Hilarisch: Rutte liet Dijsselbloem keihard vallen om Europese topfunctie binnen te slepen voor D66'er

Geen categoriedec 04 2017, 9:00
Zo rolt Rutte nou eenmaal.
Och wat verschrikkelijk sneu toch zeg! Volgens de staatsomroep heeft Nederland zélf "doelbewust" aangestuurd op het vertrek van Jeroen Dijsselbloem als hoofd van de Eurogroep. De NOS baseert zich daarbij op een verslag in het NRC Handelsblad. Nu is die krant natuurlijk alles behalve betrouwbaar, maar in dit specifieke geval zou het weleens kunnen kloppen omdat dit soort gedrag precies bij Mark Rutte past.
Volgens "bronnen" heeft Nederland Dijsselbloem keihard laten vallen in de hoop dat dit ons een andere hoge Europese post zou opleveren. Die 'post' is het voorzitterschap van de Eurogroup Working Group (EWG). Als je daar nog nooit van gehoord hebt kan je dat natuurlijk prima vergeven worden; de meeste mensen weten niet wat het is. Toch is het wel degelijk belangrijk omdat het "gezelschap" de vergaderingen van de Eurogroep voorbereidt.
Geen voorzitter meer, dus, maar wel een hoofd-voorbereider. Zo, zo.
Het NRC bericht dat Rutte die positie heeft beloofd aan D66. Die partij heeft al een kandidaat voor de post: Hans Vijlbrief.
Alleen was er een probleem voor Nederland. Rutte was ervan overtuigd dat Vijlbriefs kansen gering waren als Dijsselbloem voorzitter bleek van de Eurogroep. De andere eurolanden waren weliswaar in meerderheid voor zijn aanblijven, maar daar had Rutte lak aan. Want: coalitie.
Dat is op zich al hemeltergend, maar daar is het nog niet eens klaar mee. Omdat Rutte ervan overtuigd is dat Zuid-Europa niet akkoord gaat met een noordelijke Eurogroep-voorzitter én een noordelijke EWG-voorzitter zal Nederland vandaag niet op de Luxemburgse kandidaat stemmen maar op Centeno, de kandidaat uit Portugal. Dat is opvallend omdat Centeno zich verzet tegen de "strenge begrotingskoers" van Duitsland én Dijsselbloem.
Kortom, Rutte steekt Dijsselbloem al grijnzend met een mes in zijn rug. Misschien dat dit de PvdA'er verbaast, maar zoals VVD-stemmers al heel lang weten: Rutte heeft geen principes.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten