Hoeveel?! 'IND moet waarschijnlijk miljoenen euro's uitkeren aan asielzoekers'

Geen categorienov 18 2019, 14:00
Ja u leest het goed. De IND - Immigratie en Naturalisatiedienst - moet waarschijnlijk zeventien miljoen euro uitkeren aan asielzoekers die al te lang wachten op hun procedure. Door te lange wachttijden is de IND verplicht te voldoen aan de opgelegde dwangsommen, dit meldt Broekers-Knol in een brief aan de Tweede Kamer.
Asielmigranten die te lang moeten wachten op hun procedure hebben het recht nu eenmaal om naar de rechter te stappen. Dit jaar betekende dat de overheid al 5,5 (!) miljoen euro moest betalen. Voor volgend jaar is de verwachting dus drie keer zo hoog.
Er gaat iets structureel mis bij onze immigratiediensten, hierdoor kunnen wij de belastingbetaler keer op keer betalen voor competentie en structurele fouten.
Het is al langer bekend dat de IND kampt met een enorme achterstand, dit is mede veroorzaakt door de bezuinigingen in 2017. Toen leek het de overheid een goed idee om te gaan bezuinigen op onze immigratiediensten, met desastreuze gevolgen van dien.
Broekers-Knol komt nu eindelijk aan met de aankondiging dat er een extern onderzoek gaat plaatsvinden. Dit onderzoek moet precies in kaart brengen wat er dus fout gaat bij de IND. De lange wachttijden bij de IND zorgen voor een logisch gevolg: overvolle AZC's. Als het misgaat bij de immigratiediensten, dan ontstaat er als het ware een domino effect.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten