snapshot2

Hoeveel?!?! Landsadvocaat kost tientallen miljoenen belastinggeld

Geen categorieaug 13 2019, 21:00
De landsadvocaat is een advocatenbureau dat de Nederlandse Staat adviseert en ook vertegenwoordigt bij juridische procedures. Tot zover niks nieuws aan de horizon. Totdat we kijken naar het kostenplaatje van de landsadvocaat. Die stijgt namelijk ieder jaar met flink wat belastingcenten, de teller voor 2018 staat op 25 (!) miljoen euro.
Wanneer ministeries juridisch advies nodig hebben of er moeten rechtszaken worden 'uitgevochten' dan huurt de Staat een landsadvocaat in. 'Onze' landsadvocaat is het kantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn. In 2017 bedroegen de jaarlijkse kosten al 23 miljoen euro. Vorig is hier dus maar liefst twee miljoen bijgekomen.
Onze geliefde Grapperhaus en zijn ministerie van Justitie en Veiligheid is de koploper in dit kostenplaatje. De orde van advocaten is niet blij met deze grote toename van de kosten. Het baart ze grote zorgen dat de overheid wel meer geld uitgeeft aan haar eigen juridische rompslomp maar de rechtsbijstand moet het al jaren ontgelden.

Het schuurt dat de overheid steeds meer geld uitgeeft aan rechtszaken onder meer tegen burgers, terwijl er volstrekt onvoldoende budget beschikbaar wordt gesteld voor rechtsbijstand aan diezelfde burger

Dit bedrag wat de verschillende ministeries bij elkaar dus uitgeven aan de landsadvocaat komt bovenop de kosten die de ministeries zelf maken met hun eigen juridische afdelingen en advocaten. De SP vindt dit onacceptabel en eist verantwoording van de regering.

"Onacceptabel. Deze toename is onverklaarbaar en niet acceptabel. De toegang tot het recht voor mensen staat onder grote druk, sociaal advocaten worden zwaar onderbetaald. Maar de overheid huurt zelf volop dure advocaten in om tegen mensen te procederen. De uurtarieven moeten nu ook openbaar worden gemaakt. De minister heeft wat uit te leggen."

Een terecht punt dat de SP aankaart. De advocatuur en daarmee dus het recht wordt alsmaar duurder voor Jan Modaal, dan is het laatste wat je zou verwachten een toename in de stijging van de uitgaves voor Staat haar eigen landsadvocaat. Iets wat met belastinggeld wordt betaald, dit kan niet goedpraten als overheid zijnde.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten