Hysterie over Aboutaleb's oproep tot excuses voor slavernij is onterecht

Geen categoriejul 01 2018, 8:00
Vandaag werd ik wakker met het beeld op mijn netvlies dat veel mensen boos zijn vanwege de oproep van Aboutaleb om officieel excuses aan te bieden. Eerst waren ze zeer positief over deze man en ineens is dat beeld omgeslagen vanwege deze oproep. Hoe dan? Hoe kan het nou dat ineens men verontwaardigd reageert terwijl deze man eigenlijk best goede punten maakt?

Slavernij werd officieel afgeschaft op 1 juli 1863. Aboutaleb refereerde er fijntjes aan dat de tot slaaf gemaakten in de Nederlandse koloniën daarna nog tien jaar verplicht onder contract moesten blijven werken bij plantagehouders. Die laatsten kregen een 'schadevergoeding' van tot wel 300 gulden per slaaf. De voormalige slaven, ruim 30.000 mensen, "ongeveer evenveel als het aantal supporters in het Feyenoordstadion", kregen niets.

Aboutaleb zei naderhand in een toelichting dat Nederlanders te weinig weten over het slavernijverleden en dat het onderwijs daar verandering in moet brengen. "Als het gaat om slavernij doen we dat nog niet goed. Er is nog veel winst te behalen."

Heeft die nu echt zo ongelijk? Natuurlijk niet, het is eerder een volstrekt automatische negatieve reactie, omdat het naar 'links' riekt. Het is helemaal niet links om voor deze excuses te zijn, maar common sense. Kan Nederland juridisch aansprakelijk worden gesteld? Waarschijnlijk niet.
Daarnaast, volgens historische bronnen en berekeningen is het aandeel van de slavernij aan de Nederlandse welvaart helemaal niet zo groot. Dus kunnen we beter officieel 'excuses' aanbieden, want nu wordt het krampachtig tegengewerkt. Op een manier waarop het eerder lijkt alsof het bewust tegen wordt gehouden om de verkeerde redenen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten