Illegalenopvang: de toekomst van het kabinet staat op het spel

Illegalenopvang: de toekomst van het kabinet staat op het spel

De dag van de waarheid.

Tot diep in de nacht hebben VVD en PvdA zich afgelopen dinsdag en woensdag suf gepraat om elkaar ervan te overtuigen dat hun oplossing de beste is om de kwestie van de illegale asielzoekers in ons land aan te pakken. Gisteren waren ze een dagje vrij en konden ze met de eigen partijgenoten overleggen.

Vandaag gaan ze weer verder met de onderhandelingen. En ja, hoewel politici van beide partijen beweren dat er geen crisis is, is die er in feite wél. De toekomst van het kabinet staat op het spel. Zoals De Telegraaf vandaag schrijft:

Niemand aan het Binnenhof durfde gisteren met zekerheid te zeggen of VVD en PvdA het eens zouden worden. Dat de partijen nog met elkaar spreken geeft volgens ingewijden aan dat geen van de coalitiepartners uit is op een breuk. Maar er wordt ook gezegd dat de toekomst van het kabinet-Rutte/Asscher serieus op het spel staat, omdat er een groot verschil van mening op tafel ligt.

Dat er al zo lang over wordt onderhandeld, zegt genoeg: VVD en PvdA staan er heel anders in. En dan is het ook nog eens technisch een complexe zaak:

Naar verluidt lijken de partijen elkaar steeds op hoofdlijnen te naderen, maar gaat het mis als de details moeten worden uitgewerkt. Het gaat namelijk om een zeer complexe materie.

Dan weer wordt de oplossing bedacht om de rechter te laten oordelen of illegale asielzoekers opvang moeten krijgen, en dan weer is er het idee om een rijksopvang in te richten (zodat de gemeenten kunnen stoppen met de opvang), maar in beide gevallen zijn er bezwaren vanuit de PvdA.

Het is de vraag hoeveel geduld de VVD nog heeft. De liberalen kunnen prima breken als ze willen. Ja, ze gaan zetels verliezen, maar de PvdA wordt pas echt ongenadig hard afgestraft door de kiezer. De PvdA wordt met de dag een minder aantrekkelijke coalitiepartner, onder andere omdat de PvdA bijna is gehalveerd in de Eerste Kamer.

De vraag is alleen nog: durft de VVD het aan om nieuwe verkiezingen uit te schrijven? En wie wordt dan lijsttrekker? Mark Rutte? Of een van de andere VVD'ers die staan te popelen het stokje over te nemen; Edith Schippers en Halbe Zijlstra?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties