In Frankrijk krijgen ze nu ook een 'zwartepietendiscussie': Duinkerke viert 'Nuit des Noirs'

Geen categoriemrt 10 2018, 19:00
In Nederland zijn we het nu alweer jaren gewend: de zwartepietendiscussie. De discussie is an sich al bijna een traditie geworden. Andere landen bemoeien zich ermee en wijzen met het opgeheven vingertje naar ons. Hoe diverser onze samenleving wordt, hoe meer discussie we krijgen over onze tradities. Een logisch gevolg, maar of het wenselijk is, is nog maar de vraag. In Frankrijk gaan ze ons nu ook achterna: de Franse 'Nuit des Noirs'.
In principe wordt het feest alleen in de omgeving Duinkerke gevierd, dus een nationale discussie wordt het niet echt, maar het feest heeft veel weg van van die van ons. Naja, de mensen die zichzelf zwart verven dan. Het is 'de Nacht van de Zwarten'. Als het om 'racistische kenmerken' gaat, hoef je niet naar ons te wijzen, maar eerder naar de Fransen, want dit is wel overduidelijk.
Dit zeg ik nu gechargeerd, want ik vind eigenlijk dat iedereen gewoon lekker mag doen. Vindt je het niet leuk, dan doe je er niet aan mee. Zwarten mogen zich wit verven, blanken mogen zich zwart verven. Vrouwen die verkleed gaan als man, mannen die verkleed gaan als vrouw. Ik vind het allemaal wel best. Twee anti-racisme organisaties daarentegen niet:

Het feest wordt al voor de vijftigste keer gevierd. Activisten vinden dat zwarte mensen ermee belachelijk gemaakt worden, vertelt correspondent Frank Renout. "De organisaties spanden een kort geding aan om het evenement af te blazen, maar dat wees de rechter af."

"De activisten hopen dat het feest veroordeeld wordt door de Verenigde Naties, net zoals dat in Nederland met Zwarte Piet is gebeurd. De organisaties zien de zwartepietendiscussie in Nederland als een voorbeeld."

Het lijkt alsof deze organisaties de strategie hebben afgekeken van de Nederlandse organisaties. Er is alleen een groot verschil: Fransen zijn veel defensiever als het gaat om hun tradities en cultuur. Fransen en cultuur zijn twee handen op een buik, dus we moeten maar afwachten of het in Frankrijk net zo ver gaat komen als hier.
https://www.youtube.com/watch?v=wD-MBjicS10
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten