VIDEO Ook binnen allochtone groepen in de samenleving woedt een discussie over het multiculturalisme

Geen categoriemrt 10 2018, 20:00
Het lijkt een logische stelling, maar toch is het in het politieke discours geen gewone constatering. In politieke debatten worden al snel groepen mensen tegenover elkaar gezet: autochtoon tegen allochtoon...en daar blijft het dan eigenlijk wel bij. Men vergeet weleens dat er binnen allochtone groepen ook heftig gediscussieerd wordt over de multiculturele samenleving. Je hoeft alleen maar te kijken naar De Nieuwe Maan op de NPO.
Veel mensen zegt het niet zo veel, maar De Nieuwe Maan is een programma dat gaat over de multiculturele samenleving en ontwikkelingen binnen de moslimgemeenschap. Misschien ligt het aan mij, want ik kijk bijna nooit naar de tv, maar veel andere mensen hebben ook geen idee waar ik het over heb als ik De Nieuwe Maan zeg. Als ik dan vertel wat het is, kijkt men mij in het algemeen raar aan, alsof een programma vanuit het perspectief van de moslimgemeenschap een raar fenomeen is.
An sich kan ik mij dat wel voorstellen, want wat moet je je er bij voorstellen? We zijn allen gewend aan de NPO met haar religieuze zuilen en bijbehorende omroepen, maar niet van een islamitische kleur. Toch is het de moeite waard, want er komen veel interessante discussies in voor. Nadia Moussaid is de charmante presentatrice die op een eloquente en goede wijze de gesprekken stuurt en goede vragen stelt.
Het meest interessante aspect van het programma is niet de islamitische lading, maar ook de debatten tussen opiniemakers en wetenschappers vanuit andere bevolkingsgroepen. We vinden het zo ironisch dat de NPO praatprogramma's vaak zo blank zijn en dat is ook zo. Naar mijn idee niet erg, maar blanke programma's hebben de neiging om typische personen uit te nodigen als het gaat over een 'heet onderwerp'. Als het gaat om het multiculturalisme zie je bij De Nieuwe Maan hele andere gezichten en heel veel nuance. Niet alleen de nuance is fijn om te zien, maar ook de verschillende visies op de multiculturele samenleving. Van de typische DENK-visies, tot hele pragmatische en realistische visies.
Hier een voorproefje:
https://www.youtube.com/watch?v=4wOdtX5SLuk
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten