Inburgeringsexamen? Geen probleem! De antwoorden zijn gewoon te koop voor 70 euro per set

Inburgeringsexamen? Geen probleem! De antwoorden zijn gewoon te koop voor 70 euro per set

Geen wonder dat ze het examen allemaal halen.

Uit onderzoek van de krant voor wakker Nederland blijkt dat het spotgoedkoop én gemakkelijk is voor nieuwkomers in ons land om het inburgeringsexamen te halen. De antwoorden blijken namelijk te koop te zijn. Voor een slordige 70 euro zit je geramd.

Hoewel deze antwoorden tegenwoordig verkocht worden op Facebook bestond er eerder een geheime groep op dat sociale medium voor mensen die inburgeringsexamen moeten doen. De groep had bijna 90.000 leden. De leden konden daar stiekem vragen en antwoorden van vakken als spreekvaardigheid, lezen en schrijven uitwisselen. Zo hielpen ze elkaar dus het examen door.

Let wel, 90.000 komt ongeveer overeen met het aantal nieuwkomers dat het examen de afgelopen vijf jaar gedaan heeft.

Hilarisch genoeg ziet D66-minister Wouter Koolmees geen enkele reden om de examens stil te liggen. Ja, hij weet van de oude groep, en hij weet ook dat de antwoorden te koop zijn, maar de schade zou allemaal best meevallen. Hoe hij dat weet? Nou, dat wéét hij niet, hij denkt gewoon dat het allemaal wel in orde komt als we dit soort praktijken negeren. Geen lastige vragen stellen en al helemaal geen antwoorden eisen. Voor je het weet begrijp je dan dat het hele inburgeringstraject één grote theatervoorstelling is. En zoiets wil je natuurlijk niet weten.

Eind oktober meldde Koolmees aan de Kamer dat de Facebookpagina waarop de toetsvragen werden verspreid, inmiddels uit de lucht was gehaald. Maar nog zeker twee andere pagina’s waren deze zondag nog gewoon bereikbaar. Sjoemelaars uit Syrië wanen zich dermate onbespied dat ze in het Arabisch volop discussiëren over of het al dan niet in strijd met de islamitische zeden is om examen te doen met behulp van de gestolen vragen. „We helpen elkaar en zo kan iedereen een paar jaar verder in Nederland”, schrijft een van hen. Een ander, die het inburgeren wel serieus neemt, vindt dat je beter de taal kunt leren.

Natuurlijk roept de VVD nu dat men geschrokken is van dit nieuws. "Inburgeren hoort een waterdicht systeem te zijn," aldus Kamerlid Becker. "Fraude mag niet lonen." Klinkt hartstikke leuk, maar we weten allemaal dat de VVD hier helemaal niets aan gaat doen. Dat doet de partij immers al jaren niet.

Het is altijd zo geweest dat examenkandidaten vals probeerden te spelen. Dat is van alle tijden. Maar in het verleden deden de autoriteiten er dan alles aan om dat te voorkomen. Nu niet meer. Tegenwoordig wordt er een beetje meewarig met het hoofd geschud in Den Haag, en dat is het dan.

Zonde -- niet omdat nieuwkomers wat mij betreft niet welkom zijn in Nederland, maar omdat ze het zo alleen maar nog lastiger maken voor zichzelf om écht deel te worden van de Nederlandse samenleving.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties