Intocht Sinterklaas Zaanstad streng beveiligd i.v.m. dreigingen

Intocht Sinterklaas Zaanstad streng beveiligd i.v.m. dreigingen

Omdat Nederland steeds gezelliger wordt is het noodzakelijk om de landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad zwaarder te beveiligen. De locatie wordt afgesloten met poortjes om te voorkomen dat raddraaiers de festiviteiten verstoren. Bezoekers worden gescreend en aan een veiligheidscheck onderworpen. Er kan veel worden gezegd over het feit dat dit noodzakelijk is, maar de gemeente Zaandstad maakt, in tegenstelling tot de burgemeester van Dokkum, wél werk van een rustige intocht. Er mag binnen de gemeentegrenzen worden gedemonstreerd tegen de traditionele viering van het feest, maar niet daar waar families en kinderen zijn, zo zegt de gemeente: 'Agressie, discriminatie en intimiderende groepskenmerkende kleding zijn niet toegestaan.'

Heel mooi, want een herhaling van het A7-drama en alles wat daarbij komt kijken moet dit jaar worden voorkomen. De plaatselijke VVD wilde dan ook weten van PvdA-burgemeester of er een noodverordening wordt voorbereid in het geval het misgaat. Zo'n verordening kan worden ingezet om wanordelijkheden van demonstraties nabij het feest te voorkomen. Deze wordt vooralsnog niet uitgevaardigd, maar er is zeker een mogelijkheid dat het instrument wordt ingezet op het moment dat het nodig is. Burgemeester Hamming (PvdA) heeft een gouden kans in handen om de smetten van vorig jaar, waarvoor burgemeester Waanders (PvdA) uiteindelijk verantwoordelijk was, weg te poetsen. Zaanstad is er klaar voor.

De NTR en lokale organisaties kwamen eerder dit jaar met elkaar in conflict vanwege het besluit van de publieke omroep om roetveegpieten deel te laten nemen aan de intocht. Dit viel in Zaanstad niet in goede aarde. Op drie oktober liet de NTR weten de roetveegpiet te introduceren en op 4 oktober trok het voornaamste comité zich terug. Krampachtige fantasieën werden door een woordvoerder van de publieke omroep bedacht om te verklaren waarom er zoveel diversiteit tussen de Pieten zit: "Naar gelang ze vaker door de schoorsteen zijn gegaan, worden ze zwarter." Een realistische verklaring, ongetwijfeld: reizen door schoorstenen. De reden waarom mensen de knecht zwart zien ligt voor de hand: ongewassen Pieten, die helemaal zwart zijn, ruiken zo grappig.

De gemeente liet weten met tien groepen onruststokers in gesprek te zijn.

Lees meer over:
Sinterklaasfeest NTR Zaanstad

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties