Is je baby ineens doodstil? Dan kan je maar beter heel snel naar het ziekenhuis rijden!

Geen categoriedec 21 2015, 17:00
Als je kleine kindje ineens geen enkel geluid meer maakt, is dat een aanleiding om je zorgen te maken. Hier lees je waarom.
We weten allemaal hoe baby's zijn. Ze kunnen niet veel, liggen de hele tijd op hun rug.. Maar één ding kunnen ze als de beste: heel veel geluid maken, en dan liefst de hele dag door. Voor ouders is het dan wel eens fijn als zo'n kind dan even niks zegt, maar wees voorzichtig met wat je wenst.
Een baby die te lang stil is, heeft vaak iets onheilspellends te betekenen. Neem nu deze baby, die anders heel wat afbrabbelt, maar nu de stilheid zelve is. De ouders van het kleine kindje vertrouwden dat voor geen meter, en zijn als de wiedeweerga naar het ziekenhuis gereden. Dat was maar goed ook, want het arme baby'tje werd al helemaal blauw.
Eenmaal daar werd het kind direct naar de operatietafel gebracht, want hij stikte bijna:
[video width="202" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/12/video-1450041175-mp4.mp4"][/video]
Wat was er nou aan de hand? Het kindje had dus een horloge ingeslikt. Een horloge! Uiteindelijk hebben de chirurgen het kindje zonder blijvende schade weten te redden, maar het had niet veel gescheeld of dit jonge leventje was na een paar maanden al afgelopen..
Maar hoe raar zo'n doorgeslikt horloge misschien ook klinkt; dit baby'tje is geen exotisch of uitzonderlijk gevaar. Verstikking is een vaakvoorkomende doodsoorzaak bij baby's, en ouders moeten er dus goed op letten dat baby's het niet toch overkomt!
De beste manier is om te zorgen dat er geen losse, kleine voorwerpen in de buurt van het kind liggen die hij of zij dan in de mond kan proppen (om het er vervolgens niet meer uit te krijgen). Haal alle kleine dingen dus weg uit handbereik, en blijf naar je kind luisteren. Valt het ineens op een aparte manier stil? Dan kan er best iets aan de hand zijn!
Mocht het dus onverhoopt toch gebeuren dat hij of zij iets in z'n mond heeft gestopt dat er niet uitkomt, geef dan vijf kloppen op de rug, en druk vijf keer op de buik. Herhaal dat drie keer. Als het horloge (of een ander voorwerp) dan nog niet uit de keel schiet, of de baby verliest bewustzien, bel dan onmiddellijk het ziekenhuis.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten