Israël zet sloop bedoeïendorp nog niet door

Geen categorieokt 21 2018, 11:00
Israël zou een bedoeïendorp willen slopen op de Westelijke Jordaanoever omdat het er illegaal zou staan. De deadline voor de inwoners om te vertrekken is verstreken maar ze zitten er nog gewoon. Het gaat om zo'n 180 dorpelingen. Dat meldt de NOS.
De bulldozers rondom Khan al-Ahmar stonden afgelopen weken al klaar om ingezet te worden. De inwoners van het dorp kregen echter steun van diverse internationale activisten en protesteerden tegen de vernietiging van het dorp.
Israël meent dat het dorp er illegaal staat en wil de Arabieren verplaatsen. Het Hooggerechtshof gaf de regering gelijk in de kwestie. Het dorp is Israël al jaren een doorn in het oog maar de VN, EU en diverse andere mensenrechtenorganisaties menen dat het platwalsen van dit dorp impact zal hebben op de uiteindelijke tweestatenoplossing waar zij heen willen. De aanklager namens het Internationaal Strafhof spreekt zelfs van een mogelijke oorlogsmisdaad.
Premier Netanyahu zoekt alternatieven voor de inwoners die tot nu toe nog ieder voorstel hebben afgewezen. Een ontzettend lastige kwestie want het gaat hier wel om het hebben en houden van 180 dorpelingen. Waarom Israël perse dat dorp wil vernietigen, naast 'het staat er illegaal, is niet duidelijk. Of de dorpelingen überhaupt mee willen bewegen en zoeken naar een oplossing is ook niet duidelijk.
Israël haalt zich in ieder geval behoorlijk wat boze reacties aan maar of dit uiteindelijk genoeg zal zijn om het dorp te laten overleven, moet nog maar blijken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten