Israël zet sloop bedoeïendorp nog niet door

Israël zet sloop bedoeïendorp nog niet door

Israël zou een bedoeïendorp willen slopen op de Westelijke Jordaanoever omdat het er illegaal zou staan. De deadline voor de inwoners om te vertrekken is verstreken maar ze zitten er nog gewoon. Het gaat om zo'n 180 dorpelingen. Dat meldt de NOS.

De bulldozers rondom Khan al-Ahmar stonden afgelopen weken al klaar om ingezet te worden. De inwoners van het dorp kregen echter steun van diverse internationale activisten en protesteerden tegen de vernietiging van het dorp.

Israël meent dat het dorp er illegaal staat en wil de Arabieren verplaatsen. Het Hooggerechtshof gaf de regering gelijk in de kwestie. Het dorp is Israël al jaren een doorn in het oog maar de VN, EU en diverse andere mensenrechtenorganisaties menen dat het platwalsen van dit dorp impact zal hebben op de uiteindelijke tweestatenoplossing waar zij heen willen. De aanklager namens het Internationaal Strafhof spreekt zelfs van een mogelijke oorlogsmisdaad.

Premier Netanyahu zoekt alternatieven voor de inwoners die tot nu toe nog ieder voorstel hebben afgewezen. Een ontzettend lastige kwestie want het gaat hier wel om het hebben en houden van 180 dorpelingen. Waarom Israël perse dat dorp wil vernietigen, naast 'het staat er illegaal, is niet duidelijk. Of de dorpelingen überhaupt mee willen bewegen en zoeken naar een oplossing is ook niet duidelijk.

Israël haalt zich in ieder geval behoorlijk wat boze reacties aan maar of dit uiteindelijk genoeg zal zijn om het dorp te laten overleven, moet nog maar blijken.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties