Italië tart de Europese Unie met 'Begroting van het Volk': verlaging van pensioenleeftijd en basisinkomen

Italië tart de Europese Unie met 'Begroting van het Volk': verlaging van pensioenleeftijd en basisinkomen

Italië moest in lijn lopen met de rest van Europa. Financiële degelijkheid was belangrijk en het begrotingstekort moest teruggedrongen worden. Italië had beloofd om zich aan de regels van de Europese Unie te houden, maar vandaag is gebleken dat die belofte helemaal niets waard was. De vice-premier van Italië Luigi di Maio, beloofde verlaging van de pensioenleeftijd en de invoering van een basisinkomen voor de armen. Hij noemt het de 'Begroting van het Volk'.

"Het is een historische dag!", juichte de leider van de Vijfsterrenbeweging donderdagavond vanaf het balkon van de ambtswoning van premier Conte. "Vandaag hebben we Italië veranderd. Voor het eerst kiest de staat de kant van de burger." In de nieuwe "begroting van het volk" staan onder meer de voor de verkiezingen beloofde verlaging van de pensioenleeftijd en het basisinkomen. Di Maio: "Met deze plannen maken we een einde aan de armoede."

De triomfantelijke woorden van Di Maio laten zien dat de vicepremier het conflict over de begroting achter de schermen met de partijloze Tria heeft gewonnen. Door deze stap probeert Rome uit hoe ver het kan gaan in Brussel en test het geduld van de beleggers.

Dat moet nogal wat kosten, die begroting van het volk. Ja, ik schrijf het zonder hoofdletters, want ik vind het helemaal geen goed plan. Het zijn idealistische plannen die niets te maken hebben met de economische werkelijkheid. Dit gaat op de lange termijn helemaal niet werken. Uiteindelijk zal Italië zich storten in een gat genaamd 'schulden en begrotingstekort'. De financiële markten hebben al zeer negatief gereageerd. Ook in de Europese Unie wordt niet enthousiast gereageerd:

Her en der wordt onvrede geuit over de plannen. Voorzitter Antonio Tajani van het Europees Parlement zei: "Deze begroting is niet voor het volk, maar tegen het volk." De plannen zorgen niet dat de werkgelegenheid stijgt, maar zullen problemen veroorzaken voor het spaargeld van de Italianen, aldus Tajani tegen persbureau Reuters.

Gelijk heeft hij. Leuk hoor, dat tegen de Europese Unie zijn, maar dat ga je niet bereiken door dit soort plannen uit te voeren. Dan drijf je je eigen bevolking nog verder in het nauw. Wie moet dat uiteindelijk gaan betalen? De Noord-Europese landen. Wij dus.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties