Jacht op witwassende banken: Tweede Kamer houdt ING en ABN Amro tegen het licht

Geen categorieokt 25 2019, 16:00
Diverse partijen in de Tweede Kamer willen van het kabinet weten in hoeverre de banken ING en ABN Amro verantwoordelijk waren voor de grootschalige witwasoperatie van een Bosnisch-Nederlands drugskartel. Die zou namelijk wel eens héél wat groter kunnen zijn dan in eerste instantie werd gedacht.
Vanochtend maakte het AD bekend dat de politie het drugskartel ervan verdenkt geld te hebben witgewassen via de Nederlandse banken. De VVD heeft al aangekondigd schriftelijke vragen te zullen stellen. De kans is namelijk behoorlijk aanwezig dat het hier om gigantische bedragen gaat.
ING trof vorig jaar een schikking van 775 miljoen euro omdat het verdachte transacties niet goed doorlichtte. We kunnen alleen maar speculeren maar aangezien schikkingen vaak slechts een fractie van de totale schade behelzen, kunnen we er vrij zeker van zijn dat het hier om enkele miljarden zou kunnen gaan.
Ondanks de schikking en de belofte de controle te zullen verbeteren, lijkt er weinig te zijn veranderd. Waar de banken dus eerder nog 'slecht controleerden' en hun fout toegaven, doen ze momenteel vrij weinig om die fout te herstellen en faciliteren ze dus eigenlijk gewoon actief drugscriminaliteit.
Dat Nederland een narcostaat is wordt dus maar weer eens pijnlijk helder. Het gaat dus niet alleen om drugslaboratoria in Noord-Brabant maar om het feit dat de georganiseerde drugscriminaliteit tot in de kern van de maatschappij is doorgedrongen. Gelukkig worden er nu Kamervragen gesteld. Komt er binnenkort weer zo'n schikking of pakt men nu eens fatsoenlijk door?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten