Jessica Durlacher stapt op bij uitgever vanwege publicatie omstreden boek fundamentalist Abou Jahjah

Geen categoriejun 15 2016, 13:00
De echtgenote van Leon de Winter heeft het hart duidelijk op de goede plek zitten.
Als schrijver ben je bijzonder afhankelijk van je uitgever. Natuurlijk moet je zelf goede boeken schrijven die mensen graag willen lezen, maar de uitgever is degene die ervoor zorgt dat jij de nodige pr krijgt en dat je boek overal in de schappen ligt. Auteurs die al een tijdje bij dezelfde uitgever zitten weten dus waar ze op kunnen rekenen. En voor hen is dat vaak reden om trouw te blijven aan hun uitgever, ook als ze niet altijd blij zijn met de precieze gang van zaken.
Jessica Durlacher, de echtgenote van de bekende columnist Leon de Winter, denkt daar net een beetje anders over. Zij heeft namelijk bekend gemaakt dat ze vertrekt bij uitgeverij De Bezige Bij. De reden? De Bezige Bij publiceert later dit jaar een 'pamflet' van Abou Jahjah. Zoals de Volkskrant uitlegt (wat opmerkelijk is, het is immers een linkse krant die de multiculturele samenleving vereert):

In februari werd bekend dat De Bezige Bij Abou Jahjah had gevraagd om een deel te schrijven in de Horzel-reeks, een serie 'pamfletten die stof doen opwaaien'. Volgens Durlachers echtgenoot Leon de Winter heeft Abou Jahjah, een Arabische nationalist met een grondige afkeer van Israël, te vergaande uitspraken gedaan over de Joodse staat. 'Zijn ze helemaal gek geworden bij De Bezige Bij?', twitterde De Winter direct na de bekendmaking.

Durlacher is daar niet over te spreken, en vindt dat het deel uitmaakt van een groter, breder probleem bij haar uitgever. Zo zegt ze dat er

"te secundair gereageerd op de kwestie rondom Abou Jahjah en er is te veel geprobeerd de kwestie in de doofpot te stoppen. Je kunt je afvragen of zo'n discussie ontstaat omdat er meer mis is binnen de uitgeverij."

Ik ben niet van de boycotts, maar Durlacher heeft natuurlijk honderd procent gelijk dat ze niet voor zo'n uitgever wil werken. Abou Jahjah is een verfoeilijke man, een Arabische nationalist, een moslimfundamentalist, en een Israël-hater. Het is niet alleen onwenselijk dat De Bezige Bij zijn nieuwe werkje publiceert, maar zelfs onacceptabel. Samen met andere schrijvers heeft Durlacher daar een tijdje campagne tegen gevoerd, maar hun acties hebben geen positieve resultaten opgeleverd. En dus doet ze dit nu.
Durlacher heeft gelijk. En de Bezige Bij moet zich kapot schamen dat ze voor Abou Jahjah kiezen boven Durlacher.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten