Jihadisme-expert: 'Nederlandse politici onderschatten terrorisme. Word nú wakker!'

Geen categorieokt 17 2016, 10:00
Montasser Alde'emeh is meer dan een terrorisme-expert. Hij werkte voor de Belgische geheime dienst, maar is nu gedwongen om onder te duiken. ISIS heeft hem namelijk op een dodenlijst gezet.
De Belgisch-Palestijnse jihadisme-expert Montasser Alde'emeh zegt in gesprek met het AD dat Nederlandse politici het gevaar van terrorisme schromelijk onderschatten:

"Omdat Nederland tot nog toe grote aanslagen bespaard zijn gebleven, wordt de ernst van de dreiging onderschat. Nederland kan geen aanslag aan, is mijn indruk. Er is nu zo veel polarisatie en angst. Als er doden zouden vallen bij een terreuraanslag, zal er ongetwijfeld vanuit extreem-rechtse hoek gereageerd worden. Jullie politici moeten wakker schieten. Zij lijken het contact met wat er in de moslimgemeenschappen gebeurt helemaal kwijt. In België was die onderschatting er aanvankelijk ook. Maar ik zag wat er gaande was en waarschuwde begin 2015 al voor aanslagen. Die voorspelling kwam helaas uit."

De situatie begint zo serieus te worden dat Alde'emeh nu voor een Europese burgeroorlog waarschuwt. Normaal gesproken hoor je alleen PVV'ers daarover, die vervolgens uitgelachen worden door het establishment, maar deze expert ziet de bui óók hangen:

"We zien dat IS ronselt onder kinderen van tien, elf jaar oud. Ook in Nederland, want de vervreemding is bij u echt niet minder dan in België. Die kinderen moeten hier in Europa aanslagen plegen. Zij zijn geheel vervreemd van de samenleving, groeien op in gezinnen waar de hele dag Arabische tv-zenders aanstaan. In de moskeeën worden die kinderen zot gemaakt van angst. Hen wordt aangepraat dat ze zullen worden gemarteld als zij in zonde sterven, dat er een slang in hun kont zal bijten. Maar als ze sterven als 'martelaar' worden hun zonden vergeven en gaan zelfs hun familieleden mee naar het paradijs. De imams die hen dit wijsmaken zijn in mijn ogen 'terroristen'. Ze hebben geen enkele kennis van westerse denkbeelden en zouden waarschijnlijk niet eens slagen voor het middelbareschoolexamen. Met de komst van nieuwe groepen uit het Midden-Oosten importeren we meer van deze achterlijkheid - naast de interne conflicten uit die regio."

Oh, en hij heeft ook een boodschap voor de Nederlandse autoriteiten wat betreft de omgang met teruggekeerde Syriëgangers:

"Ik heb ze opgegeven. Het is onmogelijk hen te deradicaliseren. Al die overheidsprogramma's falen. Stop ze in de cel."

Ik heb zelden zo'n eerlijk, maar ook hard interview gelezen met een échte expert; iemand die weet waar hij het over heeft en die met eigen ogen heeft gezien hoe radicale moslims denken én zich gedragen. Alde'emeh heeft namelijk al eens vastgezeten in een Al Qaeda cel. Dit gebeurde nadat een lid van de terroristische organisatie hem ervan beschuldigde een spion te zijn. Het had dus niet veel gescheeld of hij was niet eens in staat om deze gedachten met ons te delen. Gelukkig glipte hij door de mazen van het net.
De vraag is nu wel: luistert de politiek dan wél naar deze man? Hij is een Palestijnse-Belg, heeft meer ervaring dan wie ook met extremistische moslims, én waarschuwt ons met gevaar voor eigen leven. Als ook hij niet in staat is om Den Haag wakker te schudden is dit écht een verloren zaak.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten