Jongeren misbruiken Oudjaarsavond om lekker te rellen

Jongeren misbruiken Oudjaarsavond om lekker te rellen

Tijdens Oudjaarsnacht werden Rotterdam en Den Haag zo ongeveer afgebrand.

In veel delen van het land is Oud & Nieuw bijzonder goed en rustig verlopen. Er waren af en toe wel wat problemen met zich misdragende jongeren, maar dat is iedere normale week óók het geval. Volgens de autoriteiten kwam het voor hen neer op een normaal weekend, alleen werd er dit keer af en toe wat (illegaal) vuurwerk afgeschoten.

Hoewel het in veel delen goed ging, was het helaas niet overal pais en vree. In zowel regio Rotterdam als regio Den Haag (we zullen maar niets zeggen over het hoge percentage allochtonen in die steden) liep het namelijk behoorlijk uit de hand:

In de regio Den Haag zijn rond Oud en Nieuw zeker 69 auto's in vlammen opgegaan, bericht de regionale zender Omroep West. De omroep heeft een lijst op zijn websitegepubliceerd van alle autobranden, met de exacte tijd erbij.

De autobranden vonden gisteren tussen 16:30 en 06:30 vanochtend plaats. Je kunt er dus vanuit gaan dat er behoorlijk wat jongeren aan meededen en dat ze het er onderling met elkaar over hebben gehad.

Het hoge aantal is daarbij opvallend. Vorig jaar bleef het bij 30 afgebrande auto's. Dit jaar zijn het er dus twee keer zoveel. Je vraagt je af of daar een aanwijsbare culturele en mogelijk economische reden voor is, of dat de jongeren dit keer gewoon een paar extra Red Bulls hadden gedronken waardoor ze sneller van auto naar auto konden gaan.

Ondertussen ging het ook niet helemaal je-van-het in de regio Rotterdam:

De jaarwisseling is dit jaar vooral in de regio Rotterdam alles behalve vlekkeloos verlopen. Er vielen veel vuurwerkslachtoffers en er vond ook een groot aantal vernielingen plaats. Daarnaast werd de brandweer tijdens het blussen van een brand belaagd en moest de Mobiele Eenheid (ME) worden opgeroepen om de menigte tot rust te brengen, aldus een politiewoordvoerder. Twee verdachten zijn aangehouden.

In Gouda en Schiedam moest de ME uiteindelijk in actie komen toen brandweer en politie daar tijdens bluswerkzaamheden bekogeld werden met vuurwerk, glas en stenen. In die laatste plaats werd er zelfs een charge uitgevoerd door de Mobiele Eenheid.

Het aparte van de berichtgeving is dat je weinig hoort over de mensen die erachter zitten. Zijn er aanwijsbare groepen bij betrokken, of is het een mix van allerhande soort mensen, van verschillende afkomst en uit verschillende klassen? Natuurlijk weten we allemaal het antwoord op die vraag, maar het zou mooi zijn als de mainstream media en de politie daar wat informatie over zouden verschaffen.

Schandalig natuurlijk dat dit de manier is waarop in sommige steden het nieuwe jaar wordt ingeluid. Het ergste is misschien nog wel dat iedereen het eigenlijk wel normaal vindt. Zie dit artikel in De Telegraaf waarin gesteld wordt dat het erg rustig was in Den Haag - dat dus ondanks de 69 in de fik gezette auto's.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer