Julian Assange in de problemen: Zweden heropent verkrachtingszaak

Julian Assange in de problemen: Zweden heropent verkrachtingszaak

Als hij schuldig is moet hij natuurlijk keihard gestraft worden.

Toen hij onder dwang de ambassade van Ecuador in Londen verliet dacht Julian Assange ongetwijfeld dat het grootste gevaar voor hem was dat hij uitgeleverd zou worden aan de Verenigde Staten. Die beschuldigen hem immers -- terecht -- van het delen van staatsgeheimen... en van het in gevaar brengen van de levens van talloze Amerikaanse bondgenoten. Als hij inderdaad uitgeleverd wordt (en veroordeeld) moet hij rekening houden met een straf van maximaal vijf jaar.

Nou, slecht nieuws voor de grondlegger van WikiLeaks: Zweden heeft laten weten dat het de verkrachtingszaak tegen hem heropend heeft. In Zweden kun je, bij veroordeling, daar tussen de vier en tien jaar voor krijgen. Let wel, vier jaar is minimaal: minder kun je niet krijgen. En tien jaar is maximaal: meer kun je niet krijgen (per geval).

Het is dus best mogelijk dat hij eerst vijf jaar wordt vastgezet in Zweden en daarna voor een jaar of vijf in Amerika. Aangenomen dat hij schuldig bevonden zal worden, natuurlijk.

Ik zou zeggen: daar komt hij er nog genadig vanaf ook. Laten we niet vergeten dat hij letterlijk tientallen mensen in gevaar heeft gebracht door de documenten via WikiLeaks ongeredigeerd te publiceren, waardoor de namen van Afghaanse 'agenten' (en anderen) van de Amerikanen op straat kwamen te liggen. Deze man is gewetenloos.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Misdaad Wikileaks Julian Assange

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties