Kabinet doet laatste poging om EU mee te krijgen voor vliegtaks

Geen categoriejun 16 2019, 21:00
Komende week zal er een top in Den Haag plaatsvinden waar het kabinet een laatste poging zal doen om EU-lidstaten mee te krijgen met het implementeren van een vliegtaks. Dat meldt Het Parool.
De belastingplannen van kabinet Rutte-III moeten ten alle tijde sluitend zijn en sluitend worden gemaakt als ze dat nog niet zijn. Om die reden moet het kabinet dus ergens geld los zien te peuteren. Een vliegtaks leek daar een geschikte oplossing voor: het brengt geld in het laatje én heeft de schijn dat het iets voor het milieu doet. Dat laatste is overigens absoluut niet het geval.
Al met al zit het kabinet met een gat in de begroting van zo'n 200 miljoen euro. Een eerdere poging om geld binnen te harken met een vliegtaks viel vies tegen, men ging massaal de grens over om vanuit daar te vliegen. Tegenwoordig is het echter zo dat andere landen óók heffingen introduceren of dat al hebben gedaan, dus nu zit de burger praktisch in het nauw gedreven.
Omdat een Nederlandse heffing het vliegen alsnog duurder zou maken dan in België of Duitsland, heeft het invoeren vooralsnog niet veel zin. Zelfs al zou het goedkoper zijn, dan nog zouden omringende landen hun tarieven kunnen bijstellen en zo meer geld binnenhalen. Dus wat doe je als jouw maatregel zo kut en ineffectief is dat je burgers hun heil dan wel elders zoeken? Exact, proberen om de omgeving mee te laten gaan in het invoeren van jouw kut maatregel, zodat men wel moét!
En dat alles onder het mom van 'goed voor het milieu', want daar gaat het Rutte-III namelijk écht om.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten