Kabinet doet laatste poging om EU mee te krijgen voor vliegtaks

Kabinet doet laatste poging om EU mee te krijgen voor vliegtaks

Komende week zal er een top in Den Haag plaatsvinden waar het kabinet een laatste poging zal doen om EU-lidstaten mee te krijgen met het implementeren van een vliegtaks. Dat meldt Het Parool.

De belastingplannen van kabinet Rutte-III moeten ten alle tijde sluitend zijn en sluitend worden gemaakt als ze dat nog niet zijn. Om die reden moet het kabinet dus ergens geld los zien te peuteren. Een vliegtaks leek daar een geschikte oplossing voor: het brengt geld in het laatje én heeft de schijn dat het iets voor het milieu doet. Dat laatste is overigens absoluut niet het geval.

Al met al zit het kabinet met een gat in de begroting van zo'n 200 miljoen euro. Een eerdere poging om geld binnen te harken met een vliegtaks viel vies tegen, men ging massaal de grens over om vanuit daar te vliegen. Tegenwoordig is het echter zo dat andere landen óók heffingen introduceren of dat al hebben gedaan, dus nu zit de burger praktisch in het nauw gedreven.

Omdat een Nederlandse heffing het vliegen alsnog duurder zou maken dan in België of Duitsland, heeft het invoeren vooralsnog niet veel zin. Zelfs al zou het goedkoper zijn, dan nog zouden omringende landen hun tarieven kunnen bijstellen en zo meer geld binnenhalen. Dus wat doe je als jouw maatregel zo kut en ineffectief is dat je burgers hun heil dan wel elders zoeken? Exact, proberen om de omgeving mee te laten gaan in het invoeren van jouw kut maatregel, zodat men wel moét!

En dat alles onder het mom van 'goed voor het milieu', want daar gaat het Rutte-III namelijk écht om.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties