Komt dat zien! Dit worden de grote winnaars van de verkiezingen in 2019

Geen categoriejan 01 2019, 14:00
In 2019 vinden er twee grote verkiezingen plaats: die voor de Provinciale Staten en die voor het Europees Parlement.
Hoewel er in 2019 geen Tweede Kamerverkiezingen gepland staan wordt het wel degelijk een bijzonder interessant politiek jaar. Er komen immers wél twee andere verkiezingen aan: die voor het Europees Parlement en die voor de Provinciale Staten -- en daarmee voor de Eerste Kamer.
De PS-verkiezingen zullen plaatsvinden op 20 maart 2019. De voornaamste taak van de provinciale staten is het controleren van het bestuur van de provincie. Alleen daarom al is het van belang dat de juiste partijen een goed resultaat afleveren. Maar belangrijker is dat de samenstelling van de Eerste Kamer bepaald wordt door de Provinciale Staten. Dit betekent dat een zittende regering haar meerderheid in de Senaat kan verliezen.
Daarnaast dus de Europese verkiezingen. Het Europees Parlement is weliswaar grotendeels een wassen neus, maar zo heel af en toe doen de dames en heren europarlementariërs toch iets dat enigszins van belang is. Daar komt bij dat het Europees Parlement natuurlijk de heimat is van UKIP, de partij die Brexit op de agenda zette... en er uiteindelijk met steun van eurosceptische Tories in slaagde om a) een referendum te houden en b) dat referendum te winnen. Deze verkiezingen vinden plaats op 23 mei.
Aangezien het om twee verschillende verkiezingen gaat over twee verschillende onderwerpen... en op twee totaal verschillende niveaus (provinciaal versus Europees) zal het per keer verschillen wie er daadwerkelijk op komen dagen om te stemmen. Waar we wel vanuit kunnen gaan is dat het opkomstpercentage in beide gevallen vrij laag zal liggen, wat impact heeft op de uitslag.
Dat in gedachte houdend zijn hier mijn voorspellingen voor de grote winnaars van deze twee verkiezingen:

Provinciale Statenverkiezingen

Forum voor Democratie was eerder deze maand (en nog steeds) naarstig op zoek naar goede kandidaten voor de Provinciale Staten. Dat is niet zo gek -- die roep om mensen die zich kandidaat willen stellen -- aangezien FVD serieus rekening moet houden met een goede uitslag. Normaal gesproken hebben nieuwe partijen wat last van de lagere opkomst bij de PS-verkiezingen, maar FVD zal dat lot bespaard blijven. De achterban van deze partij is over het algemeen namelijk hoogopgeleid, heeft een goed inkomen, en is betrokken bij de politiek. Dat zou nou juist de mensen die altijd en bij elke verkiezing stemmen. FVD gaat daar de vruchten van plukken.
50Plus doet het weliswaar niet ongekend goed in de peilingen van Maurice de Hond, maar de partij heeft één heel groot voordeel: oude mensen stemmen. Ook bij de Provinciale Statenverkiezingen. Daarom én omdat het kabinet ouderen steevast de rekening laat betalen kan Henk Krol vrijwel zeker uitgaan van een goed resultaat voor zijn club. De bejaarden gaan de Eerste Kamer bestormen. Gezien de samenstelling van de Senaat is dat wel zo passend.
3. Het CDA
Het CDA? Ja, het CDA. De partij doet het vreselijk slecht in de peilingen, maar bij gemeentelijke en ook provinciale verkiezingen komen CDA-kiezers steevast opdagen. Of ze dat doen uit gewoonte of passie zal Sybrand Buma een zorg zijn: als ze maar naar het stemhokje komen. Zoals altijd bij de PS zal dat nu het geval ook zijn.
Waarom GroenLinks één van de grote winnaars wordt? Nou, eigenlijk puur en alleen maar omdat de andere linkse partijen diep, diep, diep in de problemen zitten. GroenLinks zal daardoor uitgroeien tot de grootste partij op links.

Europese Verkiezingen

1. Forum voor Democratie
Hè Michael moet je FVD nou wéér noemen? Ja, dat moet. FVD-kiezers zijn namelijk niet alleen hoog opgeleid, hebben niet slechts een hoog inkomen, en zijn niet alleen 'politiek betrokken,' maar ze zijn ook gepassioneerd eurosceptisch. Daarom zal het opkomstpercentage onder aanhangers van die partij veel hoger zijn dan gemiddeld bij de Europese verkiezingen. En met een lijsttrekker als Derk Jan Eppink hebben die mensen een zeer goede stemmentrekker.
2. GroenLinks
Ja, GroenLinks ja. De eurofielen gaan net als bij de Provinciale Statenverkiezingen hoogstwaarschijnlijk flink hard uithalen bij de Europese verkiezingen, misschien nog wel harder dan bij de PS. Let op mijn woorden: GroenLinks wordt de grootste partij op links en zal het kabinet nog meer in de richting van een Europese federale superstaat duwen.
3. De PVV
Waar ik niet zo heel van de PVV verwacht bij de Provinciale Statenverkiezingen denk ik dat de partij wel degelijk een goed resultaat neerzet bij de Europese verkiezingen. PVV-kiezers vinden de strijd tegen een federaal Europa namelijk wel degelijk belangrijk en weten dat de partij op Europees niveau best een aardig groepje kandidaten weet te leveren. Aangezien 1 plus 1 2 is betekent dit dat de PVV op 23 mei prima zal presteren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten