Laatste Peilingwijzer: VVD afgetekend de grootste, FVD eindigt op tweede plaats, lachwekkend D66 halveert

Geen categoriemrt 20 2019, 14:00
In de laatste Peilingwijzer van deze verkiezingscyclus zien we dat het Forum voor Democratie vermoedelijk de tweede partij van Nederland wordt, achter een VVD die vrij afgetekend het grootste stemmenaantal krijgt. De PVV wordt derde, en D66 en het CDA moeten flinke verliezen incasseren.
Peilingwijzer Eerste Kamer
Het was natuurlijk een zinderende peiling van Maurice de Hond gisteren, toen werd bekendgemaakt dat hij FVD en VVD allebei inschatte op 11 zetels. Maar het effect van die shock poll wordt in de laatste Peilingwijzer, het gemiddelde van alle peilingen zoals berekend door politicoloog Tom Louwerse, flink gedempt. Daar staat de VVD namelijk niet op 11, maar op 12. En het Forum voor Democratie komt er niet verder dan 9 zetels. Nog altijd goed voor de tweede plaats, maar geen uitzicht op het worden van de grootste fractie.
20190319 Tabel PW Eerste Kamer
Dus, wie zit er dichter bij de uitslag vanavond? Zal dat Tom Louwerse (VVD 12 vs. FVD 9) zijn, of Maurice de Hond (VVD 11 vs. FVD 11)? We gaan vanavond zien wie van de tweede de stormachtige opkomst van Thierry Baudet het beste voorzien heeft. Eén ding is in ieder geval duidelijk: door de komst van DENK en FVD wordt de politieke situatie er ook in de Eerste Kamer niet overzichtelijker op.
En de kans dat Rutte een meerderheid houdt voor z'n kabinet, blijkt uiterst klein. Hij zal hoe dan ook moeten gaan wheelen en dealen met de oppositie, waarbij hij dan z'n allerlaatste restje politieke geloofwaardigheid in z'n pet moet doen en daarmee bedelend langs de burelen van Jesse Klaver, Thierry Baudet en Lodewijk Asscher.
Sneu hoor!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten