Leiders moslimlanden: 'aanslag Christchurch gevolg van islamofobe Westen'

Geen categoriemrt 16 2019, 9:00
Wel ja joh! Westerse landen zouden medeverantwoordelijk zijn voor het klimaat waarin de aanslagen in Nieuw-Zeeland hebben plaatsgevonden. De terreurdaad was het gevolg van Westerse islamofobie, aldus islamitische leiders. Dat meldt de Volkskrant.
Hier wordt vrijwel direct het 'wij/zij' gevoel aangewakkerd. Diverse leiders menen dat islamofobie en racisme flink zijn aangewakkerd en dat daardoor deze aanslag heeft plaatsgevonden. Ook Nederlandse media proberen de terreurdaad breder te trekken. De één schuift het onder de alt-right, de ander plakt het op Geert Wilders en Thierry Baudet en moslimleiders beschuldigen simpelweg heel het 'islamofobe Westen'.
Helemaal onschuldig is het Westen natuurlijk niet (al zijn die islamieten ook niet allemaal lieverdjes!) . Maar wat ook al uit het artikel blijkt, is dat het al snel een 'ja maar jij toen en toen'-situatie wordt. Islamitische landen krijgen de schuld van 9/11. Het Westen krijgt weer de schuld aan het 'wij/zij'-denken door George Bush, waardoor 'de moslims' de vijand zijn. Moslims krijgen weer de schuld van Al-Qaida en IS. Westerse democratieën krijgen de schuld voor hypocrisie en het koloniaal verleden. Het wordt een wirwar van beschuldigingen, een gebed zonder eind.
Overigens doet niet iedereen aan dit spelletje mee. Joko Widodo, president van Indonesië, veroordeelde 'dit soort geweld' en sprak van 'een diep leedwezen'. Ook Sheikh Hasina, premier van Bangladesh, stuurde simpelweg een condoleanceboodschap naar Nieuw-Zeeland. Verstandig om niet direct met het vingertje te wijzen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten