Leiders moslimlanden: 'aanslag Christchurch gevolg van islamofobe Westen'

Leiders moslimlanden: 'aanslag Christchurch gevolg van islamofobe Westen'

Wel ja joh! Westerse landen zouden medeverantwoordelijk zijn voor het klimaat waarin de aanslagen in Nieuw-Zeeland hebben plaatsgevonden. De terreurdaad was het gevolg van Westerse islamofobie, aldus islamitische leiders. Dat meldt de Volkskrant.

Hier wordt vrijwel direct het 'wij/zij' gevoel aangewakkerd. Diverse leiders menen dat islamofobie en racisme flink zijn aangewakkerd en dat daardoor deze aanslag heeft plaatsgevonden. Ook Nederlandse media proberen de terreurdaad breder te trekken. De één schuift het onder de alt-right, de ander plakt het op Geert Wilders en Thierry Baudet en moslimleiders beschuldigen simpelweg heel het 'islamofobe Westen'.

Helemaal onschuldig is het Westen natuurlijk niet (al zijn die islamieten ook niet allemaal lieverdjes!) . Maar wat ook al uit het artikel blijkt, is dat het al snel een 'ja maar jij toen en toen'-situatie wordt. Islamitische landen krijgen de schuld van 9/11. Het Westen krijgt weer de schuld aan het 'wij/zij'-denken door George Bush, waardoor 'de moslims' de vijand zijn. Moslims krijgen weer de schuld van Al-Qaida en IS. Westerse democratieën krijgen de schuld voor hypocrisie en het koloniaal verleden. Het wordt een wirwar van beschuldigingen, een gebed zonder eind.

Overigens doet niet iedereen aan dit spelletje mee. Joko Widodo, president van Indonesië, veroordeelde 'dit soort geweld' en sprak van 'een diep leedwezen'. Ook Sheikh Hasina, premier van Bangladesh, stuurde simpelweg een condoleanceboodschap naar Nieuw-Zeeland. Verstandig om niet direct met het vingertje te wijzen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties