Lekker graaien bij de SP: partijtop gunt zichzelf vrolijk 'extraatje' van 400 euro per maand

Geen categoriejun 23 2017, 14:00
'Graaien is voor rechtse mensen', zo luidt de Marxistische gedachte. De SP bewijst maar weer eens dat er niets klopt van dat soort ideeën.
We weten allemaal hoe doorgeslagen de socialisten in Nederland zijn met hun gedachtegoed: ze willen niet alleen van ons land een socialistische heilstaat maken, maar verplichten hun leden ook tot het afdragen van grote bedragen aan inkomen. Zo moeten kamerleden namens de SP maar liefst 65% van hun loon direct in partijkas storten. Dat levert nog de nodige belastingvoordelen op (want giften aan politieke partijen zijn aftrekbaar) maar zelfs die moeten ze ten dienste stellen van De Partij. Uit solidariteit enzo met de arbeider die maar uitgebuit wordt.
Nou, als de leden zich met de arbeiders moeten identificeren, dan doet de partijtop dat met de fabrieksbazen die hen zouden uitbuiten. Die top geeft zichzelf, zo heeft het AD ontdekt, namelijk gewoon vrolijk 400 euro in de maand meer. Tot voor kort bestonden er vier loonschalen binnen de partij, waarbij de hoogste voor mensen met "grote verantwoordelijkheid, inzetbaarheid en flexibiliteit" gold. Dat schreeuwt natuurlijk al "Emile Roemer!", maar kennelijk was het nog niet genoeg. Daarom heeft men nu gewoon expliciet een extra "partijtop"-loonschaal ingevoerd, zonder uiteraard die oude te laten vervallen. Gewoon, omdat het kan.
Dat levert de partijbonzen daar uiteindelijk zo'n 400 euro extra in de maand op, zonder daar ook maar een vinger voor te moeten uitsteken. De gemiddelde werknemer, die zij claimen te vertegenwoordigen, krijgt dat niet zomaar hoor! Maar ja, zij zijn dan ook niet lid van de SP-elite. Vanzelfsprekend probeert men zich daar te verantwoorden voor de ordinaire salarisverhoging: het zou hier slechts gaan om een compensatie voor inkomsten die eerder zijn wegbezuinigd. Dat is natuurlijk een smoesje van jewelste, maar zelfs als het waar was kun je je afvragen: wat had het dan in hemelsnaam voor zin om die vroegere inkomsten ooit weg te bezuinigen als je ze later achterom toch weer invoert? Dat soort socialistische herverdelingslogica gaat mij helaas te boven, maar één ding is zeker: er zitten daar mensen die grotere graaiers zijn dan de bonusbankiers die ze zelf zo haten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten