Linkse nepnieuws website BuzzFeed klaagt steen en been over 'nepnieuws websites' die Angela Merkel aanpakken

Linkse nepnieuws website BuzzFeed klaagt steen en been over 'nepnieuws websites' die Angela Merkel aanpakken

BuzzFeed is de website die onlangs een document naar buiten bracht waarin gesteld werd dat Donald Trump erotische plasfeesten hield in een Russisch hotel. Dát was nog eens nepnieuws van formaat.

De linkse Amerikaanse website BuzzFeed is héél zenuwachtig. Uit 'onderzoek' van diens nepjournalisten blijkt namelijk dat er een gecoördineerde internetactie bezig lijkt te zijn om Angela Merkel aan te pakken. Jawel, dat is dus de Duitse bondskanselier die in haar eentje verantwoordelijk is voor de asieltsunami doordat ze potentiële migranten in het Midden-Oosten vertelde dat ze allemaal welkom waren in Europa.

Zo'n vrouw mag je wat BuzzFeed betreft natuurlijk niet bekritiseren. Nooit. Niet eens een beetje. En websites die dat wel doen, tja, dat zijn stuk voor stuk websites die nepnieuws publiceren. Pak ze aan, Facebook, vandaag nog!

Echoing what was seen during the US election, many of these sites mix legitimate partisan political content with false and conspiratorial information, especially about refugees and Islam, in order to inspire passion and increase social engagement. Large right-wing pages in the US are also increasingly sharing anti-Merkel content, helping it gain wider distribution on Facebook.

Nu zijn er daadwerkelijk nepnieuws-websites actief, dat klopt zeker. En ja, het is terecht dat die websites bekritiseerd worden. Maar zoals wel vaker pakt BuzzFeed niet alleen nepnieuws-websites aan, maar ook websites die al veel langer bestaan en hun best doen om wél echt nieuws te brengen, alleen dan vanuit een rechts in plaats van een links perspectief. Dit zien we steeds weer bij linkse nieuwsorganisaties: nepnieuws-websites worden gemengd met echte nieuwswebsites met een rechtse signatuur, en voila, beide moeten ze wat links betreft van Facebook geband worden.

Het is bijzonder zorgwekkend.

En daar komt het volgende nog eens bij: wie is BuzzFeed eigenlijk om andere websites de maat te nemen? Het was BuzzFeed namelijk die eerder deze maand een wanstaltig dossier publiceerde waarin gesteld werd dat Donald Trump erotische plasfeesten organiseerde in een hotel in Rusland toen hij daar op bezoek was. Daarvoor werd de website terecht door iedereen bekritiseerd. Zoals de échte Amerikaanse krant de New York Post uitlegt was dat 'nepnieuws' van epische proporties:

Readers of this newspaper know well not to include me among Trump’s supporters. But the scurrilousness of what BuzzFeed has done here is so beyond the bounds of what is even remotely acceptable it should compel even those most outraged by Trump’s political excesses to come to his defense and to the defense of a few other people mentioned in these papers whose names are also dragged through the mud.

There is literally no evidence on offer in these memos or from BuzzFeed that any single sentence in these documents is factual or true.

Die nepnieuws-website klaagt nu dus over andere websites die (mogelijk) nepnieuws publiceren. Wat is er aan het handje, dames en heren van BuzzFeed, zijn jullie bang voor concurrentie op de nepnieuwsmarkt ofzo?

En raad eens welke linkse Nederlandse journalist het hypocriete artikel van BuzzFeed promoot? Juist: Tom-Jan Meeus van NRC Handelsblad. Ja hoor, daar is 'ie weer:

Dat is dus dezelfde Tom-Jan Meeus die eerder vandaag nog een propaganstuk van een Volkskrant-collega promootte waarin de PVV werd afgefikt. Is 'hypocriet zijn' een voorwaarde voor het lidmaatschap van de linkse kerk? Je zou bijna zweren van wel.

Overigens wel een opmerking voor Merkel-kritische websites en lezers die in de verleiding komen om onjuist nieuws te verspreiden: doe het niet, jullie hebben dat helemaal niet nodig. Er zijn genoeg gegronde redenen om Merkel kapot te schrijven en ervoor te zorgen dat ze de aankomende verkiezingen verliest ten koste van Alternative für Deutschland.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer