LIVEBLOG: Donald Trump is nu officieel president, en DDS volgt alle ontwikkelingen

Geen categoriejan 20 2017, 14:00
Vandaag is het dan eindelijk zover: Donald John Trump is gehuldigd als 45ste president van het machtigste land ter wereld, de Verenigde Staten van Amerika. Wat er ook gebeurt, het zal een enorm contrast worden met de Obama-jaren, en veel Amerikanen kunnen niet wachten wat dat betreft. Vandaag begint met de inhuldiging een nieuwe periode in de geschiedenis van het land en de wereld, en De Dagelijkse Standaard zal in deze liveblog de hele dag klaarstaan om het belangrijkste nieuws meteen te delen. Happy Inauguration Day!
21:10: En daarmee sluiten we deze liveblog van vandaag af. Het was een plezier om van deze historische dag verslag te doen, maar aan alles moois komt een eind. Hoewel: de mooiste dingen staan de komende jaren waarschijnlijk nog te komen!
21:09: Nu de lunch voorbij is in D.C., is het tijd voor misschien wel het mooiste deel van Inauguration Day: de inaugurele parade door de stad. Donald en Melania Trump kunnen het capitool elk moment verlaten, en zullen met de parade meegaan, tot aan de nieuwe woning van de Trumps.
21:05: Trump noemt tijdens zijn lunchspeech toch nog even hoe erg hij het waardeert dat Hillary Clinton, waarvoor hij "a lot of respect" heeft, aanwezig is op deze dag: het siert hen beiden dat in ieder geval zij vandaag de strijdbijl begraven.
20:33: Voor wie denkt dat de protesten wel meevallen: dit is het andere gezicht van Washington D.C. vandaag, het gezicht van zij die in november niét gewonnen hebben en dat twee maanden later nog steeds niet kunnen accepteren. Maar vooral: van mensen die maar al te graag de grenzen opzoeken.
20:25: Het eerste goede nieuws is in ieder geval al binnen: de klimaatmaffia moet zich de komende vier (acht?) jaar ernstig zorgen gaan maken om hun bestaan!
19:50: De protesten breiden zich verder uit over de stad: de oproerpolitie moet in actie komen om de vandaliserende vechtersbazen uit de buurt van winkels en Trump-aanhangers te houden. Inmiddels lijken zelfs rookbommen te worden gebruikt, maar daar trekken beide kanten zich vooralsnog niet veel van aan. Is dit de manier waarop democratie tegenwoordig gebezigd zal worden?
19:02: Ondertussen slaan anti-Trumpdemonstranten andere delen van Washington D.C. kort en klein: tientallen ruiten en etalages hebben al moeten sneuvelen voor de politieke intolerantie van sommigen. Aanpakken die lui, en snel graag!
18:56: Wat nu? De kersverse president en vice-president gaan nu eerst genieten van een welverdiende lunch, die zo'n uur zal duren. Om half 9 begint dan de traditionele militaire parade, waarbij militairen en bands uit het hele land langs zullen komen om door hun nieuwe commander in chief gecontroleerd te worden.
18:50: Één ding is wel duidelijk geworden uit de acception speech, en dat is dat de Trump uit de verkiezingen absoluut niet in 2016 is achtergebleven. Sterker nog, waar hij zich de afgelopen maanden wat meer inhield, is dit weer helemaal de echte Trump. Dat gaat niet iedereen leuk vinden natuurlijk, en gedeeltelijk is dat correct: vooral zijn protectionistische ambities kunnen slecht gaan uitpakken. Toch verdient hij in ieder geval al lof wat betreft zijn beloftes, want die hij lijkt vooralsnog niet te gaan breken - met de uitzondering van de mythologische muur dan.
18:45: Obama's helikopter is vertrokken, en dat betekent dat Trump en Pence nu echt alles voor zichzelf hebben, zonder dat hun voorgangers over hun schouders meekijken. Het uitzwaaien is over, en de nieuwe machthebbers gaan het capitool weer in - al zijn dat volgens Trump vanaf nu 'de Amerikanen zelf'. Dag Obama!
18:32: Mooi nieuws tussendoor: het borstbeeld van Winston Churchill dat het Verenigd Koninkrijk aan Amerika heeft geschonken, zal door Trump weer op zijn plek gezet worden, nadat Barack Obama er minder behoefte aan leek te hebben. En daarmee is Amerika alweer iéts greater.
18:30: De inauguratie zelf is voorbij, en dat betekent dat het tijd is voor de oude garde om Washington te verlaten. Zowel Obama als Biden heeft plannen: Obama vliegt met een helikopter weg, op weg naar een vliegtuig dat hem naar het Californische Palm Springs zal brengen, waar hij eens gaat vertoeven en genieten van het weer dat Washington D.C. hem nu niet bepaald kan bieden. Biden pakt het wat bescheidener aan: hij vertrekt met de auto naar het station van D.C., waar hij de normale trein naar Deleware zal nemen. Stiekem zullen we die man wel een beetje missen.
18:23: Aan preken bij deze inauguratie in ieder geval ook geen tekort: gelovig of niet, het is mooi om te zien dat dit nog kan in een wereld waar religie - sommige religies tenminste - steeds meer in een hoekje wordt gedreven.
18:19: En met zijn legendarische "Together we will make America great again!" is zijn eerste toespraak een feit - had het anders kunnen eindigen?
18:17: Een opvallende uitspraak waarmee hij toch probeert om het rassenprobleem aan te pakken: 'of we nou wit of zwart zijn, het bloed dat we hebben is allemaal van patriotten'. Aan nationalisme in ieder geval geen gebrek in deze eerste 20 minuten van zijn presidentschap!
18:14: Tot nu toe lijkt het publiek zijn speech redelijk koeltjes te ontvangen, er zijn nog geen grote 'outbursts' van applaus geweest. Dat heeft misschien ook een beetje te maken met zijn spreekstijl die iets meer ruimte laat voor frequent applaus dan echt spontane, luidkeelse steunbetuigingen.
18:12: Dit lijkt weer heel erg op de Trump die we kennen uit de verkiezingen, met één opvallende afwezige: het immigratiebeleid, en de 'great great wall'.
18:10: "America first!" zal bij elke beslissing het belangrijkste argument zijn - dat belooft wat.
18:09: 'We hebben teveel gefocust op het verdedigen van andere landen, en teveel op onszelf'. Het lijkt erop dat Trump zijn belofte wat betreft het verminderen van zijn steun aan de NATO niet is vergeten.
18:08: "This American carnage stops right here, right now!" - refererend aan gangs en drugs.
18:07: Trump doet even een Kennedy: 'het land is er om jullie te dienen, en niet andersom'.
18:04: De toon is meteen duidelijk gezet: vandaag is niet alleen de dag dat de macht overgaat van Obama op Trump, maar ook richting het volk. Ook zij moeten eens wat gaan meekrijgen van de groei in rijkdom in Amerika. "Their triumphs have not been your triumphs!"
18:00: "I Donald John Trump, do solemly swear.." Met die woorden is het Obama-tijdperk ten einde. Het tijdperk Trump is begonnen. Donald John Trump is vanaf dit moment officieel de president van de Verenigde Staten van Amerika, wat de linkse wereld daar ook van moge vinden. Dat het vier prachtige jaren mogen worden!
17:54: Mike Pence legt de eed af die hij nooit gedacht had te mogen afleggen, maar het is toch echt zover. Hij is nu de vice-president onder Trump, so help him God. Bye-bye, Biden!
17:40: Wauw: de National Mall is akelig leeg tijdens deze inauguratie: 'slechts' de helft van alle standplaatsen lijkt ook echt gevuld te zijn. Het is jammer dat veel mensen (lees: democraten) het kennelijk niet weten op te brengen om op deze dag aanwezig te zijn, maar het zij zo.
17:35: Het belang van de 'peaceful transition of power' wordt nog even goed duidelijkgemaakt met een uitstekend punt: het inaugureren van de eerste president was niet bijzonder maar dat van de tweede wel, omdat toen vrijwillig macht werd overgedragen.
17:30: Daar is hij dan: de volgende president van de Verenigde Staten, Donald J. Trump, heeft het podium betreden, en daarmee kan de ceremonie dan eindelijk beginnen. Het komende half uur wordt 'volgens het boekje' gespeeld, maar wat gaat de kersverse president dan zeggen in zijn speech? We moeten nog even geduld hebben.
17:26: Het is begonnen! Obama en Biden zijn als eerste geïntroduceerd en hebben het podium betreden, en Pence en daarna Trump kunnen elk moment naar buiten komen.
17:21: Nog even voor de duidelijkheid: rond 18:00 zal de eed zelf worden afgelegd, maar vanaf dat moment stipt is hij al officieel de president van het machtigste land ter wereld, of hij de eed nou aflegt of niet. Ook leuk: pas vanaf dat precieze moment mogen de verhuizers aan de slag met het weghalen van Obama's spullen uit het Witte Huis.
17:10: Hillary Clinton weet het in ieder geval wél op te brengen om eer te doen aan de democratie die de VS zijn:
https://twitter.com/HillaryClinton/status/822472212569616385
17:05: En daar zijn ze dan: Donald Trump, Barack Obama en hun gevolg zijn bij het capitool aangekomen voor de ceremonie, die over pakweg een half uur echt zal beginnen. Wanneer ze het gebouw weer zullen verlaten, zal er een hoop veranderd zijn. En goed nieuws voor wie alles van dichtbij bijwoont: vooralsnog lijkt het mee te vallen met de regen.
17:03: George Bush is inmiddels ook gesignaleerd, maar zijn vader - ook oud-president - zal deze dag helaas niet van dichtbij kunnen meemaken. Zijn gezondheid is de laatste week sterk achteruit gegaan, en hoewel hij inmiddels niet meer in levensgevaar verkeert, zat een tripje naar Washington er niet in.
16:52: De vrouw wiens dag dit 'eigenlijk' had moeten worden, Hillary Clinton, is inmiddels ook aangekomen bij het capitool. Haar blik zegt alles: ze is er fysiek, maar daarmee is alles ook gezegd. Een pijnlijke dag voor haar, dat is zeker. Bill Clinton daarentegen lijkt er de grap wel van in te zien!
16:49: Nadat het koffieleuten in het Witte Huis iets langer heeft geduurd dan gepland, verlaten de hoofdrolspelers van vandaag toch echt dat huis om richting het capitool te gaan. Een historisch moment: Obama verlaat na acht jaar eindelijk deze plek, en zal daar nooit meer terugkeren als president. Een geruststellende gedachte.
16:33: Inmiddels is het aardig druk geworden op de National Mall, waar mensen van heinde en verre zijn gekomen in de hoop de volgende president in het echt te zien daar: laten we hopen dat demonstranten het niet al teveel voor hen zullen verpesten, en wat dignity kunnen opbrengen als Trump zometeen zijn eed aflegt. Ook het capitool stroomt inmiddels vol met senaatsleden en andere genodigden die alles vandaag van dichtbij mogen bekijken - als ze tenminste komen. Bernie Sanders staat in ieder geval al klaar: hulde dat hij toch komt opdagen bij de huldiging van de man waar hij tot nu toe weinig positiefs over te melden had!
16:20: Het is kennelijk toch gezelliger dan gedacht in het Witte Huis. Hoewel het vertrek richting het capitool om 16:00 onze tijd gepland stond, zijn ze nog steeds niet vertrokken. Gelukkig hebben ze nog eventjes, want pas over iets meer dan een uur begint de eigenlijke ceremonie.
16:06: Triest: meer dan 70 leden van de senaat - allemaal democraten, verrassend genoeg - hebben aangegeven vandaag niet op het podium plaats te zullen nemen. Dat zij Trump niet mogen is hun eigen zaak natuurlijk, maar wat in-en-in triest is, is dat zij zelfs op deze belangrijke dag, waarop heel Amerika samenkomt om de nieuwe president geluk te wensen, niet in staat zijn hun politieke meningsverschillen eventjes opzij te zetten.
15:51: Over zo'n 10 minuten is het alweer tijd voor de Trumps én Obama's om het Witte Huis te verlaten - voor Obama wordt dat dan toch echt de laatste keer. Ze zullen richting het capitool gaan, maar genoeg mensen zullen achter blijven in de presidentiële residentie. In slechts luttele uren moet het huis van Barack het huis van Donald worden: zodra Trump vanavond thuiskomt zal het interieur niet meer terug te herkennen zijn.
15:40: De kerkdienst is afgelopen, en Mike Pence en daarna Donald Trump zijn inmiddels bij het Witte Huis aangekomen om 'gezellig' bij de Obama's op de koffie te gaan. Dat wordt leuk!
15:29: President Obama en vice-president Biden (zolang het duurt) maken een laatste ronde door het Witte Huis, voordat ze over zo'n kwartier hun opvolgers zullen moeten ontvangen daar, alvorens met zijn allen richting het capitool te vertrekken. Obama heeft er geen geheim van gemaakt dat hij vandaag liever Hillary CLinton van Donald Trump had ontvangen als laatste gast in zijn White House, maar dat feest is dus niet doorgegaan. Iets zegt me dat dit niet een heel lang en gezellig onderonsje gaat worden.
15:10: Het duurt nog twee uur voordat Trump dan echt president is, maar zijn tegenstanders doen nu al hun best om er geen mooie dag van te maken. De demonstranten werden iets minder vredelievend toen zijn Trump-aanhangers begonnen uit te maken voor nazi's en racisten. De eerste relletjes van de dag zijn een feit!
15:03: Een leuk feitje wat betreft de aanwezigen vandaag: niemand anders dan Hillary Clinton en haar man Bill zullen vandaag luttele meters achter Donald Trump zitten om zijn grote moment mee te maken, het moment dat - volgens haar - eigenlijk van haar had moeten zijn. Laten we hopen dat de camera's even goed inzoomen op haar gezicht wanneer Trump de eed aflegt! Overigens is het geen verrassing als straks niet al die stoelen op het podium gevuld zijn. Die stoelen zijn gereserveerd voor veel hoge piefen daar, maar veel democraten hebben al aangegeven niet te komen. Over slechte verliezers gesproken.
14:45: Slecht nieuws voor iedereen die vandaag in D.C. staat in de hoop een glimp op te vangen van Trump: over een uur gaat het naar verwachting regenen, en dat zal doorgaan tot in de vroege uurtjes van zaterdag. Je zult er dus wat voor over moeten hebben om daar te staan. En helaas: het meenemen van een paraplu is in verband met de veiligheid niet toegestaan.
14:37: Het is wat later - zeer ongebruikelijk bij deze dienst, die altijd stipt op tijd begint - maar alles lijkt dan eindelijk te beginnen in de kerk. Over een uur is het weer tijd om naar de kerk van de democratie te gaan: het Witte Huis. Daar zal Obama nog één keer gasten ontvangen op de koffie, om vervolgens met hen richting het capitool te gaan.
14:31: CNN, dat nog lang niet heeft weten te accepteren dat Trump toch echt hun golden girl Hillary Clinton heeft verslagen, speculeert rustig door over wat er zou gebeuren als Trump vandaag niet zou overleven. Zijn die lui nog serieus te nemen?
14:26: Over enkele minuten staat er in Saint John's Episcopal Church een kerkdienst gepland waarbij Trump en zijn gevolg aanwezig zullen zijn. De kerk ligt direct tegenover het Witte Huis, wat dan ook niet geheel toevallig de volgende stop zal zijn van Trump. Op dit moment loopt de aankomende vice-president Mike Pence de kerk binnen, Trump is nog niet te bekennen.
14:20: Het wordt vandaag niet allemaal één groot feest. Er staan horden demonstranten klaar om de inauguratie op alle mogelijke manieren te verstoren, en het waardeloze is dat er weinig tegen kan worden gedaan. Waar het in Nederland nog mogelijk is om een zogenaamde 'protestzone' aan te wijzen waar demonstranten moeten staan als ze willen protesteren, is dat in de VS ongrondwettelijk verklaard. Het gevolg: men mag gewoon tussen de mensen gaan staan die wél naar D.C. zijn gekomen om aandachtig en respectvol naar de inhuldiging te kijken. En vergis je niet, er staan de hele dag, alsmede het weekend, heel wat demonstraties gepland. Nee, de tegenstanders van de volgende president kunnen het nog steeds niet verkroppen dat hun kandidaat eens niét heeft gewonnen.
14:05: Een kleine ramp in Trumpland: the Donald zal het heel even zonder zijn trouwe telefoon moeten doen, waarmee hij maar al te graag zijn tweets de wereld in gooit. Naar verluidt krijgt hij een nieuwe, veiligere versie van zijn telefoon zodra hij de eed heeft afgelegd. Dat betekent helaas wel dat we niet meer moeten hopen op een tweet tussendoor, maar zelfs Trump zou het daar vandaag toch té druk voor hebben.
14:00: It's morning in America! De dag waar links al twee maanden met ongepaste angst en rechts met gepaster genoegen uitkijkt is dan eindelijk aangebroken. De zon is op in Washington D.C. - waar het 6 uur vroeger is dan in Nederland - en het belooft een mooie en in ieder geval spannende dag te worden. Veel ligt al vast: er is een heel draaiboek om alles vandaag in goede banen te laten lopen, maar wat betreft de speeches is er veel vrijheid. De grote vraag is vooral: wat gaat de kersverse president aan zijn land en de wereld vertellen wanneer hij dan eindelijk de eed heeft afgelegd en alle ogen op hem gericht zijn? Trump zou zijn speech zelf hebben geschreven, dus geheel in lijn met wat we van hem gewend zijn kunnen wij eigenlijk alles verwachten. Wat woorden om het land toch nog te proberen te verenigen liggen voor de hand, maar zou hij ook eindelijk wat meer duidelijkheid gaan bieden wat betreft zijn kortetermijnplannen? We zullen het zien! Om nog even in de sfeer te komen is hier een video van een politicus waar de volgende president hopelijk een lichtend voorbeeld aan zal nemen:
https://www.youtube.com/watch?v=fa8Qupc4PnQ
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten