LP: 'Legalisering wietteelt gaat niet ver genoeg!'

Geen categoriesep 24 2016, 15:00
Zoals wel vaker toont de LP (Libertarische Partij) weer eens aan dat het de enige écht klassiek-liberale partij is in Nederland.
Zoals we ondertussen allemaal weten is de Tweede Kamer van plan om de wietteelt eindelijk te legaliseren. Een wetsvoorstel van D66, waar nog steeds aan gewerkt wordt, kan hoogstwaarschijnlijk rekenen op steun van een meerderheid in het parlement. Het gevolg: wiet mag eindelijk officieel geproduceerd worden in ons land.
In principe is dat een bijzonder positieve ontwikkeling. Het verbod op wietteelt slaat nergens op. Je kunt niet zeggen dat het prima in orde is om iets te kopen, maar niet om dat product daadwerkelijk op de mark te brengen. Nou ja, zoals we in Nederland al jarenlang bewijzen kán dat wel, het slaat alleen nergens op.
Helaas is er nogal wat aan te merken op het beoogde wetsvoorstel van D66. Op de website van de LP legt partijvoorzitter Robert Valentine uit:

Nu wil een meerderheid van de Kamer de productie van cannabis in handen van de overheid leggen. Maar waarom kunnen we het niet gewoon legaliseren en het vervolgens in de handen van energieke ondernemers leggen? Waarom moet het allemaal gebeuren onder strikte controle van de overheid? Hoe maakt dit het veiliger, goedkoper, of beter? Branches waar de overheid strikte voorwaarden schept aan vraag en aanbod hebben altijd te maken met stijgende prijzen (kijk bijvoorbeeld naar de zorg en het onderwijs). Het resultaat is dat een significant deel van de wietteelt alsnog zal plaatsvinden in de illegaliteit. Op de zwarte markt kan men hetzelfde product (vaak van een betere kwaliteit, overigens) immers goedkoper produceren, en dus ook goedkoper verkopen.

Daar komt bij dat door een bos aan nieuwe regels, een duur en moeizaam vergunningsstelsel en hoge accijnzen (zoals nu ook al op tabak) illegale producenten van wiet weinig reden hebben om uit de illegaliteit te komen. Niemand wil het risico immers nemen om uit de zwarte markt te stappen om vervolgens geconfronteerd te worden met torenhoge boetes bij kleine misstappen.

Hoewel het in principe een goed idee is om de wietteelt te legaliseren maakt de Tweede Kamer er nu helaas dus wéér een puinhoop van. De overheid dient geen monopoliepositie te hebben; geef liever elke ondernemer de kans om mee te gaan produceren. Laat onze landbouw en tuinbouw maar een mooie nieuwe inkomstenbron aanboren waardoor ze niet langer afhankelijk zijn van Europese subsidies, die hen in feite knechten. We kunnen dan ook meteen een aantal regels en wetten afschaffen waardoor hun werkzaamheden aan banden gelegd worden.

Dat klopt natuurlijk volledig. De productie van wiet moet gewoon vrijgegeven worden. Er is geen enkele goede reden om de overheid te veranderen in een monopolist. Sterker nog, zoals elke echte liberaal weet pakt dat op termijn altijd slecht uit. Waarom zou dat dit keer anders zijn?
Valentine gaat ook nog een stap verder -- alweer een stap die ik zonder meer steun. Hij betoogt namelijk dat andere soorten drugs ook gelegaliseerd moeten worden, en hij kijkt dan met name naar xtc, een bijzonder populaire partydrug die helaas de zwarte markt ingeduwd wordt waardoor slechte pillen regelmatig slachtoffers maken:

De top 5 van meest gebruikte drugs in Nederland bestaat uit alcohol, nicotine, cannabis, xtc en cocaïne. De georganiseerde misdaad tiert welig op de xtc-handel, terwijl er elk jaar weer mensen — vooral jongeren die normaal gesproken een goede, mooie toekomst zouden hebben — voortijdig en op tragische wijze overlijden door slechte, gevaarlijke pillen. Als we ook deze drugs uit de illegaliteit halen kunnen we weer een voortrekkersrol vervullen in de wereld op het gebied van een progressief drugsbeleid.

Laten we van dit tijdelijke moment van helderheid gebruik maken om een ander gevaarlijk drugsbeleid af te schaffen: legaliseer partydrugs als xtc ook, en zorg ervoor dat (vooral!) jongeren deze producten zonder risico’s kunnen kopen én gebruiken.

Het is goed om te zien dat de politiek bereid is om deze stap nu te zetten, maar helaas is het wetsvoorstel van D66 a) niet effectief of zelfs maar logisch en gaat het b) niet ver genoeg.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten