Marine le Pen viert feest, ziet weg naar presidentschap wagenwijd open na aankondiging Hollande

Geen categoriedec 02 2016, 9:00
Hollande stelt zich als eerste Franse president niet verkiesbaar voor een tweede termijn, en dat is geweldig nieuws voor Marine le Pen en haar aanhangers.
Donderdagavond kwam het nieuws dat Fransen nog nooit hadden mogen meemaken: de socialist François Hollande stelt zich niet verkiesbaar voor een tweede termijn. Dat is ongehoord, maar allesbehalve onverwachts. Want laten we wel wezen: de man die de Franse samenleving de afgelopen jaren heeft uitgeleverd aan een stel steeds vijandigere groep kansenparels wordt gehaat door Frankrijk. Ja, de term "gehaat" kun je rustig gebruiken voor de man die door slechts 4% van het volk nog als degelijk wordt gezien: met zulke dieptrieste cijfers had hij eigenlijk eergisteren nog moeten aftreden. De kans dat hij in april de verkiezingen zou winnen, is dan ook nul komma nul.
Je zou denken dat dit voor de andere kandidaten dan ook weinig verandert: Hollande had toch geen kans en was er in de eerste ronde - de Franse presidentsverkiezingen kennen een eerste ronde met alle kandidaten en een tweede met de twee beste - al zonder twijfel uitgeschopt. Toch is dit wel degelijk geweldig nieuws voor Le Pen. Door het vooruitzicht op Hollande als de socialistische kandidaat - die dus zelfs bij kiezers van zijn eigen partij slecht ligt - waren veel socialisten met pijn in het hart van plan om dan maar op Fillon, de kandidaat van de rechtste Les Republicains te stemmen, puur en alleen om Marine 'Oh wat is ze gevaarlijk en racistisch' Le Pen de weg naar het Elysée te versperren. Dat was vanzelfsprekend goed nieuws voor Fillon, en slecht voor Le Pen.
Nu Hollande dus niét de kandidaat namens de socialisten wordt kan dat echter allemaal veranderen. De socialistische partij worstelt met het probleem dat ze eigenlijk geen goed alternatief hebben - premier Manuel Valls is eigenlijk de enige optie - maar het vooruitschuiven van welke persoon dan ook behalve Hollande kan al genoeg zijn om veel kiezers op links toch op hun partij te laten stemmen. En dan zou het heel goed kunnen dat Le Pen gebruik gaat maken van die versplintering onder 'de rest' van het electoraat, en er al in de eerste ronde vandoor gaat met de overwinning. Zo'n vroege zegen is overigens wel cruciaal: als het tot een tweede ronde komt, met dus maar twee kandidaten, zullen socialisten en republikeinen zich waarschijnlijk alsnog verenigen om Le Pen te stoppen.
Er zal dus veel afhangen van wie de socialisten naar voren schuiven als alternatief voor de grootste flop die zich ooit Franse president heeft mogen noemen, maar het is er in ieder geval niet slechter op geworden voor Le Pen na donderdagavond - allesbehalve zelfs.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten