Martin Bosma schrikt van klimaatcensuur NU.nl: 'steeds minder ruimte voor ander geluid'

Geen categoriefeb 27 2019, 17:00
De nieuwswebsite NU.nl heeft haar huisregels aangescherpt en het lijkt wel censuur! Je zou verwachten dat NU.nl komt met maatregelen als 'geen grof taalgebruik' of 'geen reacties langer dan 120 woorden vanwege de servercapaciteit', maar nee. Nee! Bij NU.nl gooien ze het over een andere boeg. De moderatoren van de website gaan voortaan meningen waarin 'het menselijke aandeel in klimaatverandering wordt ontkend' verwijderen! Met die regel én de formulering ervan is van alles mis.
Tweede Kamerlid Martin Bosma van de PVV schrok toen hij erachter kwam en stelt op Twitter dat er online 'steeds minder ruimte is voor een ander geluid'. Natuurlijk hebben media als Facebook, Google en NU.nl het recht om hun platformen te beheren zoals ze het willen. Maar het censureren van dermate specifieke meningen is wel een beetje beangstigend. In de meeste gevallen kan iedereen er wel inkomen. Oproepen tot geweld, racisme of ander walgelijk taalgebruik hoeven we online niet te tolereren.
https://twitter.com/Martinbosma_pvv/status/1100387883888840707
Die overduidelijke vormen van walgelijk taalgebruik worden dan ook gemodereerd door medewerkers. Maar NU.nl gaat wel erg ver. Ze gaan specifieke meningen censureren omdat deze ogenschijnlijk niet in lijn zijn met de visie van de Groene Khmer! Het allermooiste is wel dit. Volgens de formulering van de huisregel van NU.nl worden reacties waarin 'het aandeel van de mens in klimaatverandering worden ontkend' verwijderd.
Nu is het de vraag wat het precieze aandeel van de mens in dat proces is. Is dat te kwantificeren behalve te verwijzen naar de CO2-uitstoot? Heeft iemand hiervoor een wetenschappelijke formule liggen? Nee, zo lang klimaatmodellen onbetrouwbaar zijn en wetenschappers niet kunnen kwantificeren hoe groot het effect van de mens precies is, is het feitelijk gezien onmogelijk 'het aandeel van de mens' te ontkennen of te erkennen!
De omvang van 'het aandeel' is immers niet vastgesteld! De huisregel zou dan ook moeten luiden 'reacties waarin wordt ontkend dat de mens invloed kan uitoefenen op het proces van klimaatverandering worden verwijderd'. Dat zou nog een redelijke formulering zijn omdat het de deur open laat staan voor twijfel en scepticisme. Maar nee, het moet weer 'totalitair dichtgeschroeid' worden met een overdreven huisregel.
Jammerlijk dus dat NU.nl dergelijke draconische maatregelen toepast. Helemaal in lijn met de censuurapparatchik van Brussel. Blijkbaar is het allergrootste nieuwsmedium van Nederland dus overgestapt naar het clubje klimaatdrammers van Jetten. Meningen die onwelgevallig zijn worden gewoon verwijderd! Martin Bosma (PVV) krijgt daarmee wel zijn gelijk: online lijkt er steeds minder ruimte te zijn voor een ander geluid.
En dat is jammer, want het internet en het vrije verkeer van informatie en communicatie is een grote verrijking voor de democratie en de mensheid. Dat er uitwassen zijn is logisch, maar het hebben van een andere mening over klimaatverandering is dat niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten