Maurice de Hond stopt samenwerking Peilingwijzer vanwege voorhouden van 'misleidend beeld' aan kiezer

Geen categoriemei 04 2019, 18:00
Maurice de Hond voorziet DDS wekelijks van politieke peilingen en voorspelde de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen van 2019! Zijn analyses zijn steekhoudend, maar hij is niet zonder kritiek. De Hond heeft deze week laten weten zijn samenwerking met Peilingwijzer stop te zetten. Dit omdat de Peilingwijzer een 'misleidend beeld' zou schetsen.
De reden is ongeveer als volgt: Peilingwijzer publiceert gegevens die achterhaald zijn en hierdoor krijgt de kiezer volgens De Hond 'een misleidend beeld' voorgeschoteld. Peilingwijzer is geen échte peiler zoals De Hond dat is, maar construeert een 'gewogen gemiddelde' op basis van de gegevens van échte onderzoekers. De media gebruiken de Peilingwijzer om het electorale landschap inzichtelijk te maken. Maar ze moeten het vanaf nu doen zonder de gegevens van Maurice de Hond:

"De belangrijkste kritiek is dat als de cijfers van Peilingwijzer worden gepubliceerd ze al achterhaald zijn, zeker in periodes waar de bewegingen van het electoraat heftig zijn. Maar doordat er diverse media zijn die alleen de cijfers van Peilingwijzer geven, geven zij eigenlijk hun mediaconsumenten, niet het juiste beeld over de actuele electorale situatie. Dat is tussen verkiezingen niet zo erg, maar in de periode kort voor verkiezingen, vind ik dat wel."

Het is dus niet zo dat Maurice de Hond op zijn pik is getrapt omdat hij niet aanwezig was bij de NOS uitslagenavond, maar omdat er overduidelijk integriteitsargumenten zijn om niet langer mee te doen. Als je zoals de analist iedere week peilingen oplevert dan bieden deze een realistische kijk op het electorale landschap. Maar wanneer een organisatie de peilingen baseert op oude gegevens dan publiceren ze als ware iets dat een 'misleidend beeld' schetst van de realiteit.
Volledig terecht dus dat De Hond zijn samenwerking met Peilingwijzer stopzet. Verder laat De Hond zien dat tijd en gebeurtenissen de belangrijkste variabelen zijn en dat het daarom van belang is dat media informatie delen die relevant is. Oude peilingen zijn per definitie niet relevant. Hiervoor verwijst De Hond onder meer naar de effecten van de terroristische aanslag in Utrecht op het kiesgedrag. Deze gebeurtenis werd door de andere peilers, behalve Peil.nl, niet meegenomen.
De Hond:

"Op de site van de NOS werd op dinsdagavond 19 maart om 19:10 uur de cijfers gepresenteerd van Peilingwijzer voor de Eerste Kamer. VVD stond op 12 zetels en FVD op 9. Daarbij werden cijfers gehanteerd van 3 bureaus, die gemiddeld circa 10 dagen voor die datum waren gemeten."

Dat terwijl De Hond de kiezer nog op de avond zélf nieuwe gegevens voorhield. Zijn prognose dat Forum voor Democratie 12 zetels zou halen bleek juist.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten