UWV zo lek als een mandje: gegevens van 400.000 personen geroofd door criminelen

Geen categoriemei 04 2019, 17:00
Nou lekker dan! Bij het UWV gaat het keer op keer niet goed met hun ICT-diensten en systemen. Dit keer werden meer dan 400.000 cv's van personen geroofd uit de databank van het UWV! Onbevoegden kregen toegang tot een 'werkgever account' en stripten vervolgens alle gegevens.
Gegevens die mensen 'verplicht' moeten afstaan omdat zij anders geen uitkering ontvangen! En de uitkeringen worden meestal betaald door jezelf. Zoals bijvoorbeeld de WW-uitkering, die is gebaseerd op het aantal jaren dat je hebt gewerkt. Hiervoor draag je iedereen maand een bedrag af bij de 'Sociale Verzekeringsbank' (SVB). Als je dan werkloos wordt moet je een account aanmaken bij het UWV om het geld waar je jaren voor hebt gewerkt te mogen ontvangen.
Je moet ook al je gegevens prijsgeven en in hún databank storten. Een databank die dus zo lek is als een mandje. En dan wordt de databank ineens geplunderd door een stel criminelen. Het beheer is zelfs zo'n puinhoop dat het UWV niet kan vaststellen welke gegevens zijn geroofd, zo lezen we op de website van RTL Nieuws:

"Volgens een woordvoerder is het 'niet aannemelijk' dat werkzoekenden in hun cv ook hun burgerservicenummer (BSN) hebben ingevuld, al valt dat niet uit te sluiten. Als van een slachtoffer zowel het BSN als de NAW-gegevens in verkeerde handen komen, dan is de mogelijke ellende nog groter. [...] "Daarmee kun je zelfs leningen afsluiten op naam van het slachtoffer."

Tja, dat krijg je als je mensen documenten zoals cv's in de vorm van .pdf-bestanden laat uploaden! Heel dom natuurlijk! Als er dus binnenkort leningen worden afgesloten op basis van de informatie die het UWV zich liet ontvreemden dan staat de deur open voor een gerechtelijke procedure.
Moraal van het verhaal is: u als burger wordt verplicht allerlei 'sociale premies' te financieren, maar u kunt daar pas gebruik van maken nadat u al uw private gegevens aan het UWV heeft gegeven. Op de koop toe neemt u het risico dat de gegevens door criminelen worden gestolen.
En nee, u kunt zich niet afmelden voor dit proces.
Ja, u kunt afzien van de uitkering waar u al jaren voor heeft betaald. Dat dan weer wel. Dit is het 'sociale proces' van hoe alles in Nederland is ontworpen. Het is werkelijk waar tenenkrommend als je erover nadenkt. Hoezo is het systeem op deze manier opgezet? Waarom moet iedere werkgever verplicht geld afstaan aan de SVB? Waarom krijgt een werknemer pas toegang tot zijn centen nadat hij al zijn persoonsgegevens heeft verstrekt aan het UWV? En krijgen de gedupeerden nu ook een schadevergoeding voor de diefstal van hun gegevens?
Nou, waarschijnlijk niet dus.
Het is niet de eerste keer dat het UWV in opspraak komt. De organisatie maakt miljoenen euro's per jaar over naar EU-burgers die WW-uitkeringen exporteren. Ook gaf de organisatie miljarden uit aan falende ICT-projecten. En onterechte uitkeringen natuurlijk. En tevens laat ze haar gegevens jatten door hackers. Als klap op de vuurpijl bent u verplicht met hen in zee te gaan. Subsidiehazerij, overduidelijk!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten