Het gaat maar door… UWV keert onterecht miljoenen aan IVA-uitkeringen uit in Groningen!

Het is weer raak bij het UWV! Dit keer niet vanwege het exporteren van WW-uitkeringen naar Polen of het uitgeven van miljarden euro’s aan falende ICT. Nee, dit keer vanwege het onterecht uitkeren van IVA-uitkeringen aan personen die mogelijk niet arbeidsongeschikt zijn. De schade zou oplopen tot honderden miljoenen euro’s zo lezen we op NU.nl.

Dat het bij de uitvoeringsorganisaties van de Rijksoverheid niet altijd even lekker loopt blijkt vandaag wel weer. Behalve het UWV zijn er ook bij DUO operationele problemen, maar het UWV spant toch wel de kroon. Die stapelen schandaal op schandaal.

Volgens verschillende verenigingen van verzekeringsartsen zou het UWV het oordeel of iemand al dan niet recht heeft op een IVA-uitkering laten afhangen van verpleegkundigen. En deze zouden volgens de verzekeringsartsen ‘niet zijn opgeleid om arbeidsongeschiktheid vast te stellen’. Artsen melden een veelvoud aan fouten.

In Groningen heeft het UWV ruim 2.880 personen als  arbeidsongeschikt laten aanmerken via verpleegkundigen, maar stellen GAV, NOVAG en NVVG dat dit mogelijk is gebaseerd op foutieve diagnoses. De belangenverenigingen melden dit in een open brief aan minister Koolmees (SZW) waarin zij schrijven:

“Wij menen dat de werkwijze in Groningen niet alleen in strijd is met wet- en regelgeving waarbij de kwaliteit van de beoordelingen van cliënten in het geding is, maar kennelijk ook geleid heeft tot onrechtmatige uitkeringen, en daarmee misbruik van publieke middelen. Dit laatste is fors gezien het toekenningspercentage van 78%.”

Het is momenteel niet bewezen dat de IVA-uitkeringen onterecht zijn toegekend, maar het toekenningspercentage van 78% is wel zo hoog dat de verdenking gestoeld is in de redelijkheid. Volgens de vereniging is de omvang van de groep, die is beoordeeld door verpleegkundigen, ‘volstrekt ongeloofwaardig’ en stellen zij dat het UWV oneigenlijk heeft afgeweken van de procedures:

“Alhoewel het schokkend blijft, is het wel goed om te lezen in het rapport van de Accountantsdienst van UWV dat de in Groningen toegepaste werkwijze in operationele en juridische zin niet juist was. “

Dat het echt goed mis is bij het UWV blijkt echter vooral uit het hoge toekenningspercentage. Normaal gesproken liggen de verhoudingen namelijk anders:

“Ook het feit dat maar liefst 78,6 procent van de cliënten een IVA-uitkering krijgt is veelzeggend (ook voor deze onbetrouwbaarheid), immers bij reguliere herbeoordelingen ligt dit rond de 20 procent, ofwel bijna een factor 4 lager! “

Waarom er zoveel mis gaat bij het UWV weten we niet, echter is het evident dat minister Koolmees een flinke waslijst aan issues moet gaan afwerken. Hoe het kan dat het UWV last heeft van falende ICT terwijl er miljarden doorheen gejaagd zijn is zo’n hoofdbreker. Of dat ze miljoenen overmaken naar Polen middels de export-WW… Daar komt het IVA-incident dus nog bij!

Volgens de verzekeringsartsen is de UWV-managementlaag debet aan het geneuzel:

“Wij zien de problematische werkwijze in Groningen dus vooral als een uitwas van de governance structuur binnen UWV, die niet gericht is op inhoud (bevorderen participatie van cliënten) maar processen (afhandelen claimbeoordelingen), een gebruikelijke focus van managers, die helaas sterk in deze organisatie is verankerd.”

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. m.van.rosmalen

  Stelletje vuile smiechten.
  Meteen allemaal laten herkeuren en alles terug laten dokken.
  Een werkende die zich heel zijn leven kapot heeft gewerkt tot zijn 70ste of zo die krijgt dadelijk nog geen pensioen meer.

 2. TD

  Als de UWV eens een keer Nederlanders bevoordeeld is dat een leuke afwisseling mbt de miskleunen met Polen,Hongaren en welke landen nog meer?

 3. Jumping

  Kijk die HendrikJan, benoemde Rutte als het slechte, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.
  Die HendrikJan had een vaste hand, hij sloeg vaak de spijker op de kop.

  Stem in Mei een anti EU partij.

 4. Dik

  Merkwaardig! Een zoon van een kennis krijgt geen WW, hij is geen Pool…

 5. DeBruijn

  Ik heb met mensen gewerkt die zich expres af lieten keuren en het lukte hen nog ook. Zal niet zeggen hoe hun namen waren, maar zij kregen een veel zachtere behandeling dat de rest.

  En nee, dit is geen verzinsel. Zij zeiden het zelf ‘ik laat me lekker afkeren, dan ga ik ‘s-nachts zwart bij klussen’.

  En zij kwamen ermee weg. UWV gewaarschuwd, maar die reageerde boos ‘waar bemoeid u zich mee’.

  Daar sta je dan met je goeie gedrag en de gasten lachen zich de ballen uit hun broek.

 6. Punt50

  Klein bier, heeft iemand het nog over de miljarden die naar Griekenland vertrokken?

 7. Riche

  Ik denk dat het al wel bekend was bij de minister. Waarschijnlijk heeft deze zelfs akkoord gegeven. Iedereen wil pronken met mooie cijfertjes en niet met achterstanden. Maar goed over een tijdje is de storm weer geluwd en heeft niemand het erover. Niets opgelost en de rekening neerleggen bij de belastingbetaler. In Japan nemen managers hun verantwoordelijkheid. In Nederland zoeken ze iemand anders om de schuld te geven en ziet men niet dat het vooral overheidsmanagement is dat faalt.

 8. Michael M

  Nooit afgeven op Polen of welke andere mensen dan ook. Stel: U was niet geboren in Nederland maar in 1 van de 290 andere landen en je krijgt opeens te horen dat het achterlijke systeem in Nederland niet deugt en een lachertje is en dat je zomaar gratis geld kunt ophalen in Nederland dan zouden we het toch allemaal doen? Dan zijn het toch de personen welke achter dit systeem zitten en geld gratis uitdelen en het kabinet dat waardeloos functioneert en dat probleem keer op keer niet wil aanpakken en supermacht Brussel regeltjes opstelt dat zo alle miljarden belastinggeld verdampt in Nederland en omdat mensen welke hier in dit land jarenlang keihard werken of hebben gewerkt het voor hun kiezen krijgen en worden gestraft op hun pensioenen en verplicht worden gesteld om nog langer door te werken tot je 75ste zelfs graag. Het is niet van gisteren dat het systeem nog altijd waardeloos is. In het verleden hadden we staatssecretaris Weekers met de bulgarenfraude. Miljoenen euro’s verdwenen naar het buitenland. Keer op keer motie van wantrouwen werd ingediend. Zo zie je maar weer. Problemen als het gaat om geld worden nooit allemaal opgelost. Er blijft gesmeten worden met geld. Maar omdat de verantwoordelijken niet met ons belastinggeld en het systeem kunnen omgaan en het lek niet dichten en miljarden blijven uitdelen moeten wij verplicht allen blijven doorwerken en onze AOW maar vooruit wordt geschoven en wij moeite hebben om bij onze AOW te komen. Iedereen kan hier met zijn 65ste met pensioen, maar we hebben de verkeerde personen in het systeem zitten welke het gat het lek blijkbaar niet willen dichten of niet kunnen dichten en daar waar miljoenen euro’s gratis geld nog vele jaren zal blijven doorstromen en zien verdampen. Is het niet miljarden naar Brussel dan wel miljoenen euros onterecht via dat uitkeringsysteem en de meesten van ons hiervoor maar blijven opdraaien. Geld moet ergens vandaan komen toch ? !!!

  1. Dik

   “Stel: U was niet geboren in Nederland maar in 1 van de 290 andere landen en je krijgt opeens te horen dat het achterlijke systeem in Nederland niet deugt en een lachertje is en dat je zomaar gratis geld kunt ophalen in Nederland dan zouden we het toch allemaal doen?”

   Beter kun je het niet zeggen! We worden geregeerd door een stel zuigers die onze zuurverdiende belastingcenten uitdelen. Hoogste tijd voor een Nexit!`

   #nexit

 9. Michael M

  Probleem in Nederland: Er wordt niet goed gecontroleerd. Dit speelt al jarenlang.

  1. Siemien

   Dat mag natuurlijk niet want ja als men dat voorstelt is men gelijk fascist of van de stasi of een nazi, you name it and they call it..

 10. Heras

  Om te huilen..controleren moest al jaren geleden gebeuren. Dat heb je he, met een slappe regering. Van al die verspilde miljarden, hadden ze alle huizen milieuvriendelijk kunnen maken, bejaardencentra kunnen bouwen, personeel in ziekenhuizen, politie kunnen betalen.

 11. Bosche draak

  Als die faal ministers nou eens zelf het geld zouden moeten ophoesten, moet je eens kijken hoe goed er gecontroleerd wordt!

 12. PMG

  Ja, steeds gekker, gek hè dat mensen zoals ik er eens helemaal flauw van zijn, of het nu criminelen zijn, bedriegers of oplichters, bah!

  En ze krijgen gewoon het voorbeeld van Rutte, sorry zeggen, that’s it!

  Dit is gewoon een stelletje totaal incompetente amateurs, zoals vandaag weer blijkt met het informeren van de grootste sukkels van Nederland, te weten: de 2de kamer!

  Oprotten met al die achterlijke ministers zonder enkele ervaring, ambtenaren bij CPB enzovoort, volgens amerikaans systeem gewoon professionele mensen aan het werk, weg met links!!!!!!!!!!

  Stem FVD!

 13. Niet L niet R

  Onbegrijpelijk voor iedere inwoner van Nederland!
  Hoeveel grote fouten zijn er door de UWV al niet gemaakt?
  De directie met directe ingang op non actief zetten!
  Deskundige van buiten de UWV aantrekken, en op laten lossen!
  In iedere andere commerciële zaak zou de directie al lang zonder vergoeding op straat zijn gezet!

 14. Bes Tolen

  UWV en de voorgangers zijn altijd al kwalitatief beneden de te stellen eisen geweest. Dus ook al stel zestig jaar geleden. De controles waren toen al uiterst zwak. Verhoudingsgewijs meer dan bij de Belastingdienst waar ook van alles op viel en valt aan te merken maar waar de benodigde kennis veel uitgebreider en moeilijker is. De Belastingdienst voelde zich daarom altijd ver verheven boven de ”al te socialistisch ingestelde” uitkeringsorganisaties voor arbeidsongeschikte e.d. werknemers.
  Evenwel vormen geneeskundige keuringen bij UWV een heel eigen maar tegelijk heel apart hoofdstuk trefbaarheid. De achillespees van deze organisatie.
  In deze tijd gaat het bij overheidsinstellingen (stel de Belastingdienst) en aanverwant (stel UWV) meer fout. Het gaat fout door een optelsom van heel verschillende gebreken en fouten. Daarvan speelt ook gebrek aan eerlijkheid en inzicht van leiders in de organisaties een belangrijke rol. Hun beoordelingsvermogen van kwaliteiten is heel vaak eenzijdig en veelal onvoldoende. Het is een weerspiegeling van de maatschappij. Van een scala aan menselijke tekortkomingen. Het leerproces is onvoldoende. Zo begint het in de organisatie. De sfeer in het land is naast het beleid onvoldoende om algemeen tot kwalitatief betere persoonlijke inzet te komen. Voor ellende wordt gezorgd. Uiteindelijk door wie de baas spelen in dit land. Zo begint het in het land. Dat is echt basis politieke keuze en dat zal als we extrapoleren alleen maar beroerder worden. Mijn portie aan Fikkie. Het hondje.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.