‘NOS overdonderd door Perfect Storm tijdens verkiezingsuitslag’ aldus Maurice de Hond

Terwijl Maurice de Hond (Peil.nl) om 21.45 uur zijn exit-poll publiceerde met daarin de juiste voorspelling dat FVD de grootste partij zou worden, negeerde de NOS deze mogelijkheid volkomen. Volgens De Hond verprutste de publieke omroep de uitslagavond een beetje vanwege een onverwachte ‘perfect storm’. Premier Mark Rutte (VVD) kreeg de kans om nog één keer op televisie te mogen zeggen dat de VVD ‘de grootste’ was geworden, maar dat bleek onjuist.

Natuurlijk publiceerden we op de Dagelijkse Standaard wel de exit-poll van De Hond en deze bleek achteraf dus juist. De Hond stelt dat hij een ‘groot respect heeft voor de mensen, die zo’n uitslagavond maken’ want ‘het is een ingewikkelde en complexe operatie waarbij het draaiboek niet vast kan liggen’.

De Hond spreekt van een ‘perfect storm’ waarbij de uitslag van de NOS uiteindelijk geen juiste weerspiegeling bleek van de daadwerkelijke uitslag. Zo stelt hij: ‘toen de NOS om 01:15 de uitzending sloot, dachten de kijkers dat de VVD 12 zetels had gewonnen en FVD 10 en dat stond de volgende dag in de papieren versie van de kranten’.

Volgens De Hond heeft de NOS de exit-poll van het Ipsos niet goed geïnterpreteerd. Want ‘als men naar de percentages had gekeken scoorde de VVD 14% en FVD 13,3%, een verschil van slechts 0,7%’ en ‘één zetel in de Eerste Kamer ongeveer 1,3% van de stemmen is’ waardoor al snel duidelijk zou moeten worden dat FVD bijna even groot zou worden als de VVD.

Maar daar ging de NOS aan voorbij.

De Hond maakt voor zijn voorspellingen gebruik van een data-model en volgens hem ‘konden we met slechts 3% van de uitslag al vooruitzien dat het erom zou spannen tussen FVD en VVD’. Als we kijken naar de onderstaande tabel dan zien we dat na het tellen van 3,6% van de stembiljetten de verhoudingen al duidelijk werden. Dat is niet vreemd, immers is een steekproef van 3,6% onder 13 miljoen mensen een groot aantal!

Verhoudingen stonden om 23.30 uur ‘relatief vast’

De uitslag afgezet tegen het aantal stemmen dat werd geteld. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
De uitslag afgezet tegen het aantal stemmen dat werd geteld. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Behalve dan dat de geografische locatie van de getelde stembiljetten nog roet in het eten kon gooien. Maar dat bleek dit keer niet het geval. De Hond plaatste om 23:24 uur de onderstaande Tweet:

Toch deelt De Hond ook complimenten uit aan de NOS. Vooral vanwege de aanwezigheid van Josse de Voogd, die tijdens de uitzending scherpe uitspraken deed over de geografische factor in stemgedrag. Ook stelt De Hond dat de uitslagavond bijzonder chaotisch was vanwege de ‘perfect storm’ en dat de NOS wellicht overdonderd werd die avond:

“Zoals al aangegeven, was er sprake van een soort Perfect Storm waardoor de percentuele uitslag van de exitpoll via restzetels in een wat scheve prognose van de zetels voor de Eerste Kamer terecht kwam. Vervolgens kwamen de echte uitslagen langzaam binnen en werden die uitslagen niet geïnterpreteerd vanuit hun landelijke betekenis. Ten slotte werd er bij de NOS blijkbaar weinig belang gehecht aan de informatie van één van de grootste verkiezingsdeskundige, Josse de Voogd, die in de studio aanwezig was.”

Toch was de avond van de NOS hoogst vermakelijk om te zien, maar De Hond zou geen nauwkeurige wetenschapper zijn als hij niet de details benoemd. Bij deze!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Scarletti

  Ja, en nu……..

 2. C.A.Barstow

  De NOS/NPO bestaat voor het overgrote deel uit links tuig, ik mag hopen
  dat zij hun langste tijd hebben gehad, de vooruitzichten zijn in ieder geval prima!

  Stem tegen links,
  Stem ook in mei op FvD!

  1. Brazil

   PowNed moet toch een rechts geluid hebben met zakkenvullers
   Dominique Weesie en Rutger Castricum.
   Ze vullen nu hun zakken van belastingsgeld waar ze altijd zo op
   tegen waren , ja ja de hypocriet van rechts man man man.

 3. Jumping

  Dit is gewoon een gegeven.
  NOS=FAKE NEWS.

  Stem in Mei een anti EU partij.

 4. fusilier

  Eenzijdig nieuws zijn zij goed in om de mensen op het verkeerde been te zetten. De nationaalsocialistische propaganda machine van goebbels was daar ook een meester in.

  1. Brazil

   Niemand verplicht je om naar de NPO te kijken , gebruik
   gewoon internet om je nieuws te verzamelen.

   1. Original NL

    Tja brasil…feit is dat de meerderheid der stemmers (om wat voor reden dan ook )”voorgelicht” worden door het NOS journaal , programma’s als nieuwsuur en jinek.
    Bij deze programma’s is van neutrale nieuwsgaring al vele jaren geen sprake.
    Alles wordt met een vette linkse saus gebracht.
    Ben er zeker van dat de NPO een veel grotere overwinning van FVD in de weg heeft gestaan.

    1. Original NL

     Gebracht= Overgoten..sorry

     1. Heinz

      Gebracht is ook goed. Dan mag u de saus zelf toedienen naar believen.

     2. Original NL

      @Heinz….Dan mag u de saus zelf toedienen naar believen…..
      Nee heinz bij de npo wordt alles overgoten….anders denkenden wordt het zelf toedienen namelijk onmogelijk gemaakt.

    2. Brazil

     Dus internet is links ?

 5. Brazil

  Het was meer een lentebriesje.

 6. Vliegenvanger

  Nederlandse Populistische Omroep moet eens gauw op eigen benen gaan staan. Het is een links gesubsidieerde propaganda omroep. Betaald van ons dure belasting geld.
  De arrogantie straalt er af, iemand laten uitspreken doen ze niet ze zitten er gelijk doorheen teblaten als een stel schapen.
  De bezem door de gesubsidieerde NPO.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.