Meer dan tienduizend Russen geëvacueerd uit Egypte na mogelijke aanslag

Meer dan tienduizend Russen geëvacueerd uit Egypte na mogelijke aanslag

Al 11.000 toeristen zijn teruggehaald naar Rusland, en dit weekend zullen er nog veel meer bijkomen.

Vice-premier Arkady Dvorkovitsj meldt dat duizenden Russen zijn teruggehaald uit Egypte. President Poetin besloot vrijdag dat Russische vliegmaatschappijen voorlopig niet naar Egypte vliegen, zolang er geen opheldering is over de toedracht van het ongeluk van het Russische vliegtuig van Metrojet dat 31 oktober neerstortte in de Sinaï-woestijn. Alle 224 inzittenden, voornamelijk Russen, kwamen daarbij om het leven.

Terreurgroep ISIS claimde direct na de crash de verantwoordelijkheid voor het neerstorten van de vlucht, maar het is onduidelijk of zij het ook daadwerkelijk op hun geweten hebben. Wel is het bekend dat ISIS en aanverwante groeperingen haast vrij spel hebben in de Sinaï, waar de controle van de Egyptische regering zwak is. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten zijn er aanwijzingen dat er een bom is gebruikt om het vliegtuig op te blazen. Intussen wordt de kwestie nog onderzocht door zowel de Egyptische als de Russische autoriteiten, die ook rekening houden met een terroristisch scenario.

Omdat de Russische vluchten van en naar Egypte na de mogelijke aanslag werden opgeschort, zaten zo'n 80.000 Russen vast in het land. De Russische regering heeft daarom zelf vliegtuigen gestuurd om Russische burgers terug te halen. Die hebben behoorlijke pech, want in de meeste gevallen mogen zij alleen handbagage meenemen.

Bovendien zijn er geruchten dat de controles op Egyptische luchthavens ernstig te wensen overlaat. De scanapparatuur zou verouderd zijn, en het luchthavenpersoneel omkoopbaar. Of dit de manier is waarop mogelijk een bom het Metrojet-toestel is ingesmokkeld, is nog niet duidelijk.

Lees meer over:
Rusland Egypte vliegramp sinai

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties