Zijn opa loopt telkens weg. Dan bedenkt deze scholier een geniale oplossing die alle Alzheimerpatiënten helpt

Geen categorienov 08 2015, 11:08
De revolutionaire uitvinding kan een drastische verbetering voor de ouderenzorg zijn.
Kenneth is 15 jaar oud en zit op de middelbare school. In veel opzichten is hij een heel normale jongen, maar hij kan bijzonder goed leren. Dat hij zijn kennis ook op praktische wijze kan inzetten, bewijst hij met een uitvinding die het leven van ouderen én hun familie over de hele wereld kan verbeteren.
Screen Shot 2015-11-08 at 08.38.09
De opa van Kenneth, Deming, kwam de laatste jaren namelijk vaak in de problemen. De 88-jarige man lijdt net als veel van zijn generatiegenoten aan de ziekte van Alzheimer, waardoor hij soms zomaar kan vergeten waar hij is en wat hij doet. De hoogbejaarde heer liep af en toe zelfs 's nachts weg, zonder dat zijn familie het doorhad. Gelukkig ging het nooit echt mis, maar het risico op ongelukken is natuurlijk behoorlijk groot. Waarschijnlijk een herkenbare situatie voor iedereen met een ouder of grootouder die wat vergeetachtig is, maar wat doe je eraan?
Screen Shot 2015-11-08 at 08.55.13
Kenneth dacht jaren na over een oplossing waarmee hij zijn opa kon helpen. Toen hij zijn opa op een zekere morgen uit bed zag stappen, wist hij het: Hij moest iets hebben waarmee hij zou weten wanneer opa uit bed stapte. Het idee was geboren, en de uitvoering kwam al snel. De briljante tiener ontwierp een sensor met daaraan een wifi-signaal. De sensor is heel plat, zodat hij in iemands sok past zonder dat het vervelend aanvoelt. Zodra je dan op de grond stapt, voelt de sensor dat aan en stuurt hij een waarschuwing naar je smartphone.
Screen Shot 2015-11-08 at 08.55.58
Kenneth probeerde de sensor als eerst uit bij zijn grootvader. Dat bleek al direct een grandioos succes: De sensor ging in de testperiode van enkele maanden wel 437 keer af, maar geen enkele keer was het vals alarm. Voortaan kunnen Kenneth en zijn familie dus direct bij opa zijn als hij weer een onbedoelde nachtelijke wandeling onderneemt. Kenneths moeder begreep direct dat dit een doorbraak betekende:

We waren zo trots, en we voelden ook de kracht van deze uitvinding. De kracht van technologie. Het was zo'n fantastisch moment.

De uitvinding is gelukkig niet onopgemerkt gebleven. Een complex van aanleunwoningen voor ouderen in Kenneths woonplaats Irvine toonde interesse, en de 15-jarige scholier kon er direct aan de slag als stagiair. Inmiddels maken alle ouderen in de aanleunwoningen gebruik van de sensor. De sensor is nauwelijks merkbaar en stuurt een discreet alarm naar de verzorger – een stuk fijner dan andere alarmen, waar een hard geluid uit komt.
Screen Shot 2015-11-08 at 08.38.01
Inmiddels heeft Kenneth voor zijn uitvinding een prestigieuze wetenschapsprijs. Daar hield hij 45.000 euro aan over, maar ook werd zijn uitvinding, genaamd Safe Wander, officieel in productie genomen. Hierdoor kunnen ouderen over de hele wereld er binnenkort van gebruikmaken. Wanneer de Safe Wander naar Nederland komt is nog niet bekend, maar de eenvoud en lage productiekosten van het apparaatje stemmen hoopvol. Zeker voor ouderen die nog thuis wonen en afhankelijk zijn van mantelzorg, kan zoiets echt een uitkomst zijn.
[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/11/Teen-Invents-Sensor-to-Help-Alzheimers-Patients-NBC-News.com-360p.mp4"][/video]
Is Kenneth nu klaar met uitvinden? Integendeel. Hij wil zich uiteindelijk specialiseren in neurologie én ICT, om nog meer van dit soort slimme systemen te ontwikkelen:

Ik wil de geheimen van het brein oplossen, en systemen uitvinden om uiteindelijk, hoop ik, Alzheimer te genezen – evenals andere mentale problemen waar onze ouderen last van hebben.

Fantastisch. Het verhaal van Kenneth laat zien: De jeugd heeft de toekomst, ook als het gaat om zorg voor ouderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten